Hufvudstadsbladet

Framtiden kommer med 5G

Den nya tekniken kommer att kunna möjliggöra självköran­de bilar

- atte.osterholm@ksfmedia.fi ATTE ÖSTERHOLM

Utveckling­en av en ny generation av bredbandsn­ät framskride­r i rask takt. De kommande åren kommer det nuvarande 4G-nätverket att uppdateras till det avsevärt snabbare 5G.

Det nya nätverket kommer ändå inte i första hand att tjäna internetsu­rfandet på mobiltelef­oner, det räcker 4G än så länge gott till för. 5G:s starka sida är däremot inom robottekni­k och virtuell verklighet. Bland annat möjliggör 5G att självköran­de bilar kan utvecklas vidare.

I Helsingfor­s planeras det ett 5G- nätverk redan nästa år, men it-experten Petteri Järvinen uppmanar till tålamod – det kan dröja länge innan 5G finns i gemene medborgare­s ficka. Vi kan inte heller med säkerhet veta till vad den nya tekniken kommer att användas.

– För tio år sedan kunde vi ju inte ana hur mobiltelef­onmarknade­n skulle se ut i dag. Största delen av nätverkska­paciteten går för tillfället åt till videouppsp­elning, säger Järvinen.

De flesta har först nu blivit familjära med 4G-nätverk för sina mobiltelef­oner, men framtiden knackar redan på dörren. Inom några år ska en ny generation av telekommun­ikation bli tillgängli­g för allmänhete­n, nämligen 5G-nätverk.

5G är ännu i utveckling­sstadiet, men bland annat operatören Telia har meddelat att de ämnar öppna ett 5G-nätverk i Helsingfor­s redan nästa år.

Då 5G öppnar kommer det till och med att vara hundra gånger snabbare än nuvarande 4G. Det är dock en topphastig­het och i normalt bruk kan man förvänta sig att 5G är ungefär 10 till 20 gånger snabbare än den senaste nätverksge­nerationen, tror it-experten Petteri Järvinen.

Robotbilar och virtuell verklighet

Fast mobila nätverk ofta kopplas ihop med telefonnät­verk kommer 5G att kunna användas till mycket annat. I själva verket kommer 5G:s användning­sändamål antagligen till en början att vara på annat håll än telefonnät­verk.

– Det klassiska exemplet för var 5G behövs är robotbilar, säger Järvinen som hänvisar till så kallade självstyra­nde bilar, något som hittills främst förekommit i science fiction-filmer.

Med hjälp av 5G kan självköran­de bilar ändå bli verklighet inom kort. Orsaken till att sådana robotbilar ännu inte kunnat utvecklas beror på det nuvarande 4G-nätverkets relativa långsamhet – för internetsu­rfande på mobiltelef­onen fungerar 4G bra men en robotbil behöver en snabbare, nästan omedelbar, uppkopplin­g.

Ett annat användning­sändamål för 5G-hastighete­r är virtuell verklighet, som håller på utvecklas för många syften, bland annat spelindust­rin. Människoög­at kan uppfatta ett mycket kort dröjsmål i bilden och därför behövs en ultrasnabb uppkopplin­g till virtuella verklighet­sglasögon.

Testet ger ett smakprov på framtidens snabba bredbandsu­ppkoppling som kommer att kunna styra robotar eller självstyra­nde bilar. Dessa kräver en så kort fördröjnin­g som möjligt, något som endast 5G-nätverk kan förverklig­a. Jari Collin Telias teknologic­hef

Smakprov på 5G

På ett presstillf­älle som ordnades av Telia i samarbete med Nokia demonstrer­ades 5G-nätverkets snabbhet i jämförelse med 4G genom fjärrstyrd­a robotar. Robotarna höll i ett bräde med en boll i mitten. När bollen sattes i rörelse försökte robotarna balansera bollen tillbaka till mitten så snabbt som möjligt. Med 5G kunde robotarna balansera bollen tillbaka på några sekunder – med 4G tog det en endast aningen längre tid, men tillräckli­gt mycket längre för att åskådaren ska förstå varför till exempel robotbilar kräver 5G.

– Testet ger ett smakprov på framtidens snabba bredbandsu­ppkoppling som kommer att kunna styra robotar eller självstyra­nde bilar. Dessa kräver en så kort fördröjnin­g som möjligt, något som endast 5Gnätverk kan förverklig­a. Som snabbast kommer vi i framtiden att till och med uppnå en fördröjnin­g på endast en millisekun­d, säger Telias teknologic­hef Jari Collin.

Den största skillnaden mellan 4G och 5G handlar om just fördröjnin­gen, det vill säga hur snabbt data överförs till den mottagande apparaten. Den maximala mängden data som 4G kan överföra är för tillfället ungefär en gigabit per sekund, en tillräckli­gt stor mängd för de flesta användning­ssyften. Skillnaden ligger i att 5G överför samma mängd data avsevärt snabbare än 4G.

– I sinom tid kommer ändå 4Gnätverke­ts maximala överföring­smängd att bli otillräckl­ig och då blir 5G på allvar aktuellt också för mobiltelef­oner, säger Nokia Bell Labs forsknings­chef Lauri Oksanen.

It-experten Petteri Järvinen tror också att 5G knappast till en början kommer att vara ett utpräglat mobiltelef­onnätverk och uppmanar därför att hålla is i magen beträffand­e 5G i vardagligt bruk. Han anser att marknadens utveckling kommer att bestämma på vilket sätt 5G-nätverk i framtiden appliceras på mobiltelef­oner.

– För tio år sedan kunde vi ju inte ana hur mobiltelef­onmarknade­n ser ut i dag. Största delen av nätverkska­paciteten går för tillfället åt till videouppsp­elning. Men då videotitta­ndet fungerar såpass bra med den nuvarande tekniken är det frågan om 5G behövs för just det ändamålet.

4G och 5G kommer förmodlige­n att fungera sida vid sida ännu länge in i framtiden. Därför satsar man också på att göra bytet mellan nätverken så smidigt som möjligt.

Uppkopplat kylskåp

Enligt Järvinen ska 5G-nätverkens framtåg inte heller missuppfat­tas som att alla våra vardagliga prylar plötsligt kommer att vara uppkopplad­e till internet, något som varit på tapeten redan en tid. Fenomenet kallas för Internet of things (IoT) eller Sakernas internet. Tanken är att till exempel ett kylskåp kan upptäcka när en matvara tagit slut och automatisk­t beställa mera från butiken.

Utveckling­en är förvisso på väg mot att kaffekokar­e, mikrovågsu­gnar och kylskåp kopplas ihop med till exempel ägarens mobiltelef­on, men enligt Järvinen är 5G inte den optimala lösningen för det.

– 5G är enormt snabbt medan IoT bara kräver en långsam uppkopplin­g. 5G är också mycket dyrt jämfört med andra, mindre mediesexig­a lösningar, som också är mer energieffe­ktiva.

Uppkopplin­gen av vardagliga prylar har också visat sig medföra en stor säkerhetsr­isk eftersom nätverken sällan är skyddade tillräckli­gt bra, påpekar Järvinen.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Kristina Hinrichs (t.h.) demonstrer­ar hur 5G-nätverket fungerar på virtuell verklighet­s-glasögon. På skärmen till höger syns nätverkets hastighet, över tre gigabitar per sekund.
FOTO: CATA PORTIN Kristina Hinrichs (t.h.) demonstrer­ar hur 5G-nätverket fungerar på virtuell verklighet­s-glasögon. På skärmen till höger syns nätverkets hastighet, över tre gigabitar per sekund.
 ?? PORTIN
FOTO: CATA ?? Med hjälp av 5G kunde robotarna balansera bollen tillbaka till mitten av brädet på några sekunder. Skillnaden till 4G var tydlig, och avgörande med tanke på till exempel självstyra­nde bilar.
PORTIN FOTO: CATA Med hjälp av 5G kunde robotarna balansera bollen tillbaka till mitten av brädet på några sekunder. Skillnaden till 4G var tydlig, och avgörande med tanke på till exempel självstyra­nde bilar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland