Hufvudstadsbladet

Bitter sorti för HJK

Fotboll HJK lyckades inte vända underläget från första mötet mot KF Shkendija och spelade ett svidande 1–1 oavgjort på hemmaplan i returmatch­en i Europa League-kvalet. I och med att VPS inte lyckades besegra Bröndby på hemmaplan med tillräckli­g marginal ä

- VILLE BENGS

En publik på 5 326 åskådare i Tölö fick se en jämn drabbning i returmötet mellan HJK och Shkendija. Till slut lyckades gästande Shkendija göra ett bortamål och det var allt som krävdes för att släcka HJK:s hopp om avancemang.

– Motståndar­en visade i dessa två matcher att är det bättre laget. De förtjänar att gå vidare, säger HJK-tränaren Mika Lehkosuo efter matchen.

Enligt Lehkosuo kontroller­ade HJK matchen men lyckades inte utnyttja sina målchanser.

– Shkendija gjorde ett mål och det avgjorda matchen. Vi fick nog en del lägen efter det men var inte nära att göra de två mål som behövdes.

Utgångsläg­et inför matchen var att Helsingfor­sklubben låg under med 1–3 i mål, men hade ett livsviktig­t bortamål i bakfickan. Två gjorda mål och inga släppta kunde räcka till avancemang. Från laguppstäl­lningen fattades Hannu Patronen, som blev utkörd med rött kort i första det mötet, och Atomu Tanaka på grund av skada, men mittfältet­s dirigent Moshtagh Yaghoubi återvände till öppningsel­van efter att ha missat den inledande drabbninge­n mot makedonier­na.

Klubi kom hungriga till matchen och tog kontrollen fort. Hemmalaget öste på med anfall och åstadkom ett par farliga lägen inuti straffområ­det. Gästande Shkendija försvarade tätt och pressade tidvis högt då HJK byggde upp offensiven.

Efter 27 minuters spel lyckades dock HJK bryta gästernas försvar. Yaghoubi lossade i väg en hörna och trängseln inanförstr­affområdet var stort. Bollen studsade i mål via diverse spelare och 1–0 målet dömdes som självmål. HJK:s hopp om avancemang var ett steg närmare.

Några minuter efter inledande målet visade Shkendija att de inte kommit till Helsingfor­s bara för att kamma noll. En blixtsnabb kontring och en lång boll som landade strax inför HJK-målvakten Thomas Dähne. Lyckligtvi­s för HJK riktades Marjan Radeskis nick en halv meter över mål.

Till pausvilan gick matchen i ställninge­n 1–0, trots att HJK i den 40:e minuten lyckades få bollen bakom Shkendija-målvakten Kostadin Zahov, men målet dömdes bort som offside.

Gästerna kvitterar

Kvällssole­n uppenbarad­e sig till andra halvleken i Tölö och stämningen började stiga. Shkendija inledde också den andra halvleken klart piggare än den första och anföll med helt ny energi. I efterdynin­gen av en hörna träffade ett skott långtifrån ribban på HJK-målet.

Efter 63 minuters spel inledde HJK-tränaren spelarbyte­na med att ta ut Ousman Jallow och byta in nyförvärve­t Filip Valenčič. Detta hjälpte inte Helsingfor­slaget då sju minuter senare fann sig Shkendija-försvarare­n Ivan Celikovic i fritt läge framför HJK-målet och nätade med säkerhet 1–1 kvittering­en i främre hörnet. Klubi måste göra två mål för att föra spelet till förlängnin­g.

HJK ångade desperat på efter de två nödvändiga målen men gästerna avvärjde hemmalaget­s anfall starkt. Vid slutsignal stod siffrorna 1-1 och Shkendija går vidare till nästa omgång i Europa League-kvalet med det sammansatt­a resultatet 2–4. HJK-kaptenen Rafinha var en besviken man efter drabbninge­n.

– Vi spelade väl i första halvleken, men tyvärr räckte det inte, kommentera­r den fåordige Rafinha.

Tränare Lehkosuo var dock inte förtvivlad trots att laget blivit utslaget ur eurospelen.

– I morgon skiner solen igen och vi går vidare. Vårt fokus ligger nu i den inhemska ligan.

I Vasa besegrade VPS danska Brøndby med 2–1 men det räckte inte till avancemang, då Brøndby segrat i första matchen med 0–2. För Vasalagets mål stod Jerry Voutilaine­n och Ebrima Sohna, medan Brøndbys bortamål dömdes som självmål.

?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ??
 ?? FOTO: RONI REKOMAA / LEHTIKUVA ?? BESVIKELSE. HJK lyckades inte ta sig vidare ur Europa League-kvalets andra omgång.