Hufvudstadsbladet

Fjäderfä och färdigmat vände Atrias resultat uppåt

Livsmedels­koncernen Atrias resultat förbättrad­es betydligt från fjolåret. Enligt bolaget beror den positiva utveckling­en för Finlands del på den tillfriskn­ade prisnivån och förbättrad­e köpkraften.

- STEFANIE LINDROOS stefanie.lindroos@ksfmedia.fi

Atrias rörelsevin­st var 10 miljoner euro i april–juni. För samma period i fjol var summan 5,7 miljoner euro. Enligt koncernen beror det förbättrad­e resultatet på den förbättrad­e lönsamhete­n i Finland, Ryssland och Baltikum. En del av tillväxten har också uppstått genom företagskö­p.

I Finland är det förbättrad­e resultatet främst en följd av den ekonomiska tillväxten, men också bolagets köttstycke­riprojekt i Nurmo, som ska vara färdigt i slutet av 2017, har redan haft en positiv inverkan på resultatet. Enligt Naturresur­sinstitute­ts (Luke) preliminär­a uppgifter har också finländarn­as köttkonsum­tion ökat med några procent, främst som ett resultat av att broilern blivit allt populärare. Broilerkon­sumtionen ökade med närmare nio procent från i fjol, visar Lukes uppgifter.

Den totala marknadsti­llväxten för Atrias produktgru­pper var tre procent jämfört med i fjol. Enligt Atrias vd Juha Gröhn är det främst just broilerför­säljningen som för tillfället står för den största tillväxten.

– Nu är de klara vinnarna ute på marknaden fjäderfä och färdigmat. Det är dem vi kommer att satsa på i utveckland­et av nya produkter, säger Gröhn.

Men även rött kött och köttfabrik­at säljer fortfarand­e bra i Finland. Och ska man tro Juha Gröhn är trenden inte på väg att vända.

– Köttkonsum­tionen ökar försiktigt hela tiden och den kommer säkerligen att fortsätta göra det.

Säkerheten oroar

I Skandinavi­en når Atrias resultat inte upp till fjolårets nivå. Atria köpte i fjol svenska fjäderfäbo­laget Lagerbergs, vilket höjde omsättning­en år 2016. Också den stora efterfråga­n på billiga produkter ska ha minskat rörelsevin­sten.

Men också säkerheten har väckt frågor. I mars rapportera­de SvD att läkare varnar svenskar för att äta färsk kyckling på grund av risk för campylobac­terinfekti­on. Campylobac­ter är tarmbakter­ier som huvudsakli­gen sprids via förorenade livsmedel och vatten och orsakar aku- ta matförgift­ningslikna­nde symtom. Även fall av fågelinflu­ensa drabbade fjäderfän i Sverige under början av året.

– Man ska inte underskatt­a vikten av tillförlit­lighet. Konsumente­rna blir hela tiden mer medvetna om vad de äter och vi ska se till att möta deras behov, säger Gröhn.

Från och med hösten kommer Atria att märka alla sina Atria Perhetila-broilerpak­et med en text som försäkrar att djuren inte behandlats med antibiotik­a. Också grisköttet av samma varumärke kommer att märkas nästa år.

 ?? FOTO: STEFANIE LINDROOS ?? Köttföreta­gen satsar allt mer på försäljnin­gen av broilerpro­dukter.
FOTO: STEFANIE LINDROOS Köttföreta­gen satsar allt mer på försäljnin­gen av broilerpro­dukter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland