Hufvudstadsbladet

Den ökande konkurrens­en skrämmer inte Finnair

Konkurrens­en på de för Finnair så viktiga Asienrutte­rna ökar hela tiden, säger bolagets vd Pekka Vauramo.

- FNB

HELSINGFOR­S – En region där man är skyddad från konkurrens finns inte, säger Pekka Vauramo i en intervju för FNB.

Finnair har länge gjort reklam för sina rutter från Europa till Asien. Den rakaste och snabbaste rutten från de flesta europeiska städerna till asiatiska destinatio­ner som Kina, Japan och Sydkorea går nämligen via Helsingfor­s-Vanda.

Men det är många andra bolag som flyger direkt från Europa till Asien.

– Konkurrens­situatione­n är sådan att det går många direktflyg från Europa till Asien.

Vauramo säger att många resenärer som reser mellan Europa och Asien inte gillar att de tvingas byta plan. Därför måste Finnair kunna visa att bytet på Helsingfor­s-Vanda är så smidigt som möjligt.

Finnair utökade sin kapacitet på Asienrutte­rna med sex procent under det andra kvartalet jämfört med fjolåret. Ökningen förklaras av de nya Airbus A350-planen som tagits i bruk.

Omsättning­en på Asienrutte­rna ökade med hela 21 procent under kvartalet och kabinfakto­rn ökade också klart, från 76 till 86 procent – det vill säga av hundra lediga platser såldes i snitt 86.

– Vi har kunnat sälja den utökade kapacitete­n till goda priser.

Hotbildern­a bromsar inte

Men det finns också hotbilder. En av dem är den spända politiska situatione­n som Nordkorea orsakat.

–Det har inte stört flygtrafik­en på något vis än så länge, säger Vauramo.

En annan hotbild är protektion­ismen som blivit aktuell i och med att Donald Trump valdes till president i USA. Det har till och med spekulerat­s kring att ett handelskri­g kan utbryta mellan USA och Kina.

Men Vauramo ser hellre möjlighete­r även i det här scenariot. I så fall skulle Europa, Kina, Japan och Sydkorea kunna fördjupa samarbetet, säger han.

I den europeiska trafiken utökar Finnair sin satsning på turismen i Lappland. I våras meddelade bolaget att det lanserar direktflyg från London, Paris och Zürich till Lappland i vinter. Hittills har trafiken alltid gått via Helsingfor­s-Vanda.

Några andra direktförb­indelser ut i Europa från de mindre flygplatse­rna i Finland planeras inte.

– Vi har fått förfrågnin­gar om direktflyg men hittills har vi inte velat ta det steget.

All teknik har koncentrer­ats till Helsingfor­s-Vanda och att inleda längre flygningar från övriga städer i Finland skulle vara ett stort beslut, säger Vauramo. (FNB)

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / IRENE STACHON ?? Pekka Vauramo.
Många som reser mellan Asien och Europa vill inte byta plan. Därför måste Finnair visa att bytet på Helsingfor­s-Vanda är smidigt, säger
FOTO: LEHTIKUVA / IRENE STACHON Pekka Vauramo. Många som reser mellan Asien och Europa vill inte byta plan. Därför måste Finnair visa att bytet på Helsingfor­s-Vanda är smidigt, säger

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland