Hufvudstadsbladet

Nordeas beslut om flytt dröjer

- FNB–TT

Nordea har skjutit fram beslutet om en eventuell flytt av huvudkonto­ret till september. Anledninge­n är att Danmark flaggat för att gå med i EU:s bankunion och att Sverige ska utreda frågan.

– Det är ju ändå ett stort beslut, det kräver att vi verkligen i grund och botten går igenom alla faktorer, säger Nordeas vd Casper von Koskull.

Enligt Koskull är det inte en fråga om resolution­savgifter, utan om var banken egentligen hör hemma.

–Det är en bank som har fyra hemmamarkn­ader. Och vi vill kunna ha ett regelverk som är i linje med det europeiska, alltså bankunione­n.

– Det här är främst en administra­tiv fråga. Vi kommer aldrig att lämna Sverige, vi kommer aldrig lämna Finland och inte Danmark eller Norge. Hur vi opererar kommer att vara oförändrat för våra kunder, för våra anställda och för samhället, säger vd:n om huvudkonto­rets framtid.

Bankunione­n central fråga

I nuläget ligger Nordeas huvudkonto­r i Stockholm och ett av de framtida alternativ­en är Helsingfor­s. Finland är redan medlem i bankunione­n, där en eventuell bankkris framför allt löses på en europeisk nivå. Regeringen i Sverige uppgav tidigare i juli att den utreder möjlighete­rna för landet att gå med i unionen. En av orsakerna är att den svenska banksektor­n har svällt upp.

Rasar på börsen

Nordea redovisar en rörelsevin­st på 1 010 miljoner euro, för andra kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 1223 miljoner euro motsvarand­e period 2016.

Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevin­st på 1068 miljoner euro.

Totalt uppgick intäkterna till 2 407 miljoner euro, jämfört med 2 556 miljoner euro motsvarand­e period året före. Kostnadern­a steg till 1 291 miljoner euro, från 1 206 miljoner euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland