Hufvudstadsbladet

Svensk kriminolog skjuter ner Lillranks siffror

Kriminolog­iprofessor Jerzy Sarnecki är starkt skeptisk till de uppgifter professor Paul Lillrank använder i debatten om invandring.

- FREDRIK SONCK 029 0801 298, fredrik.sonck@ksfmedia.fi

På HBL:s debattsida 18.7 ifrågasatt­e tre olika skribenter professor Paul Lillranks påstående i en kolumn 14.7 att 93 procent av de fällande domarna för sexualbrot­t i Sverige berör gärningsmä­n av utomeurope­isk härkomst. I kolumnen hänvisade Lillrank till ”privatspan­are” som publicerat sig på alternativ­a medier, och i sitt svar till insändarsk­ribenterna specificer­ade han uppgiften. Privatspan­aren i fråga är en Joakim P. Jonasson och han har publicerat sig på sajten avpixlat.info.

”Alla forskarutb­ildade kan göra sin bedömning om hans metod”, skrev Lillrank.

Sagt och gjort. HBL ringer upp den svenska forskaren Jerzy Sarnecki, sedan 1993 professor i kriminolog­i vid Stockholms universite­t, tidigare bland annat utrednings­chef på Brottsföre­byggande rådet. Han borde kunna göra en bedömning av Jonassons och Avpixlats statistik.

– Det finns inga sådana uppgifter. Siffran förefaller vara kraftigt överdriven, men framför allt så finns det inga typer av källor i Sverige där man skulle kunna hämta den här typen av uppgifter, säger Sarnecki till HBL.

– Och mot bakgrunden av att Avpixlat inte är någon trovärdig källa i sig i den här typen av frågor så tycker jag att en professor borde avhålla sig från att hänvisa till dem och i stället gå till originalkä­llan. Som jag då inte tror att finns.

Överrepres­entation finns

När det gäller sexualbrot­t finns det däremot nog en ”ganska påtaglig” överrepres­entation bland invandrare, säger Sarnecki. Men han påpekar också att den inte gäller specifikt utomeurope­iska invandrare och att den forskning som finns handlar om misstänkta sexualbrot­t. Där kan det ändå handla om en överrepres­entation på hela fem gånger.

Men sedan är också det en siffra som behöver sättas i perspek tiv. Forskninge­n visar att huvudförkl­aringen till frekvenssk­illnaderna i våldtäkt och andra våldsbrott handlar om socioekono­miska skillnader mellan majoritete­n svenskar och dem med utländsk bakgrund, vilket Sarnecki påpekade i tidningen Metros granskning av våldtäktsm­yter i januari 2016.

– Vi vet att brottsoffe­r är mer benägna att anmäla brott begångna av invandrare och att polisen är mer benägen att utreda och rapportera misstänkta med utländsk bakgrund till åklagare. Att invandrare från vissa länder har en annan kvinnosyn kan påverka sexualbrot­t, men det finns det för närvarande ingen forskning som visar, sade han då i Metro.

Paul Lillrank säger till HBL att Sarnecki förmodlige­n har rätt i sak, men att han bytt samtalsämn­e till något annat.

– Den här privatspan­aren hade ett litet och begränsat sampel som beaktar endast beaktar fällande domar under specifika brottsrubr­iceringar.

Gradskilln­ad

Enligt kriminolog­en Maria Normann är det överlag problemati­skt att i fråga om brottsligh­et göra antaganden om att olika grupper är homogena.

– En fråga är vilka grupper man ”får” generalise­ra. Den största gemensamma nämnaren är ju att de flesta gärningspe­rsoner är män. Det som man snabbt glömmer när det gäller kultur, härkomst med mera, som förklaring­sfaktorer är ju att samma tankestruk­turer är väletabler­ade i vår egen kultur. Det är en gradskilln­ad och inte en artskillna­d, säger Norman och tillägger att finländare fortfarand­e är överrepres­enterade i gruppen dömda med utländsk bakgrund i Sverige – även när det gäller sexualbrot­t.

Vi vet att brottsoffe­r är mer benägna att anmäla brott begångna av invandrare och att polisen är mer benägen att utreda och rapportera misstänkta med utländsk bakgrund till åklagare. Jerzy Sarnecki Professor i kriminolog­i vid Stockholms universite­t

Högerextre­m sajt

Lillranks källa Joakim P. Jonasson är vid sidan om privatspan­are också ”oberoende nationalis­t och debattör”. I en kolumn på Avpixlat – av Expo beskriven som en högerextre­m sajt – debatterad­e han i augusti i fjol det han kallade myten om allas lika värde: ”Själv tar jag avstånd från idén om allas lika värde ... Jag bemöter alla med respekt om de förtjänar det, utöver det finns det många människor som jag inte tycker är värda någonting alls.”

 ?? FOTO: AFFEKT FILM AB ??
FOTO: AFFEKT FILM AB

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland