Hufvudstadsbladet

Forskare: Det börjar luta mot grön valseger 2019

De gröna kan till och med bli statsminis­terparti efter riksdagsva­let 2019. Det bedömer Juha Rahkonen, forsknings­chef på Taloustutk­imus.

-

Juha Rahkonen säger att De gröna för närvarande är det populärast­e partiet i Finland då väljare tillfrågas vilka partier de kunde tänka sig att rösta på.

Räknat så här är nästan 30 procent av finländare potentiell­a väljare för De gröna. De övriga partierna har enligt Rahkonen mycket färre potentiell­a väljare.

– Redan i ett par års tid har opinionsmä­tningarnas forsknings­material, som inte brukar publiceras, visat en ökande potential för De gröna, säger Rahkonen i en mejlprogno­s som har skickat till FNB.

Att De grönas anhängare har blivit äldre kan också bidra till det ökade stödet för partiet.

– Tidigare har partiets anhängare varit unga och personer som inte har haft ett så starkt band till ett visst parti eller en viss ort. Det börjar luta mot en grön valseger, säger Rahkonen.

Enligt Rahkonen verkar det som att De gröna etablerar sig som ett allmänpart­i för hela landet.

– Huvudstads­regionens liberala och urbana synsätt och partiets Helsingfor­s-fokus verkar inte längre avskräcka i landskapen, det är förhålland­et till miljön och de mjukare värderinga­rna som segrar, säger han.

De potentiell­a stötestena­rna har enligt Rahkonen att göra med diskrepans­en mellan att partiet vill eftersträv­a ekonomiskt tillväxt och samtidigt främja miljöfrågo­r.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ?? I TäTEN. De grönas ordförande Touko Aalto leder ett allt populärare parti, om man får tro Taloustutk­imus.
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA I TäTEN. De grönas ordförande Touko Aalto leder ett allt populärare parti, om man får tro Taloustutk­imus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland