Hufvudstadsbladet

Finland inte tredje vapenrikas­t i världen

Finland hör inte till de vapenrikas­te länderna i världen. – Det är en seglivad myt att vi ligger strax efter Jemen och USA, säger polisinspe­ktör Seppo Sivula på Inrikesmin­isteriet.

- MAJA-STINA ANDERSSON

Debatten om unga och vapen brusar med jämna mellanrum upp, senast i våras när ett fall av omfattande tjuvskytte uppdagades i Jakobstad. De unga skyttarna har under förhör erkänt att de medvetet skadskjuti­t ett femtiotal djur i regionen. På Inrikesmin­isteriet säger polisöveri­nspektör Seppo Sivula ändå att vare sig jaktbrott eller vapenbrott inte är något stort problem i Finland.

– De som har vapenlov är oftast alldeles laglydiga. Nästan alla våldsbrott görs med vapen som blivit stulna eller på annat sätt hamnat på villovägar, säger han.

I polisens vapenregis­ter finns cirka 1,5 miljoner skjutvapen – nästan ett vapen per var tredje finländare. Många av dem tillhör de över 300 000 registrera­de jägarna i landet. Men tvärtemot den allmänna uppfattnin­gen är det inte så väldigt mycket.

– Det finns en seglivad myt om att Finland har tredje flest vapen i hela världen, efter Jemen och USA. Det stämmer inte alls utan beror på en statistisk illusion. I Finland har vi strikta regler för vad som klassas som skjutvapen, medan man i andra länder till exempel klassar enpipiga hagelgevär som något slags jordbruksv­erktyg och inte som skjutvapen. Därför blir statistike­n förvrängd, säger han. Så var ligger vi i statistike­n? – Det är svårt att säga. Det finns väldigt många vapen i Finland på grund av den utbredda jakttradit­ionen, men exakt hur vi placerar oss internatio­nellt vet jag inte.

Lagen som säger att man utan bestraffni­ng kan återlämna olagliga vapen till polisen gör enligt Sivula att det finns rätt få olagliga vapen i rörelse.

– Varje år får polisen in hundratals olagliga vapen. Oftast handlar det om farfars gamla jaktgevär som hittas på någon vind när dödsboet töms, säger Sivula.

Han säger också att skytte som hobby verkar bli allt mer populärt, inte minst för att allt fler kvinnor visar intresse för både skytte och jakt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland