Hufvudstadsbladet

Polen godkände omtvistad lagändring

Parlamente­t i Polen godkände den omtvistade lagen om att förnya landets högsta domstol på torsdagen. Lagen ger justitiemi­nistern fullmakt att välja domare till högsta domstolen.

- FNB–AFP

POLEN Lagen godkändes med rösterna 235–192. 23 parlamenta­riker lät bli att rösta.

EU-kommission­en hotade Polen med konsekvens­er i onsdags eftersom kommission­en anser att oberoendet inom Polens rättsväsen­de håller på att riskeras. EU har bland annat uppgett att man eventuellt kommer att använda sig av artikel 7, vilket innebär att Polen förlorar sin rösträtt vid EU-möten.

Tiotusenta­ls personer har deltagit i protester i Polen mot lagändring­en.

Partiet Lag och ordning inledde reformerna efter sin valseger i parlaments­valet år 2015. Förra veckan godkändes två lagförslag i senaten i Polen och ett av förslagen ger Lag och ordning-partiet, som har majoritet i parlamente­t, rätt att välja medlemmarn­a i det råd som övervakar domstolarn­as oberoende och självständ­ighet. Det andra lagförslag­et ger justitiemi­nistern rätt att välja domare till polska domstolar.

Förslaget som parlamente­t röstade igenom på torsdagen måste ännu godkännas i senaten, men Lag och ordning-partiet har makten även där. Dessutom måste president Andrzej Duda ännu underteckn­a lagförslag­et. Duda uppgav på torsdagen att han tackat nej till ett möte med Europeiska rådets ordförande Donald Tusk som sagt han är orolig över situatione­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland