Hufvudstadsbladet

Samfundets tankepolis­er har inte återkommit

- STEFAN WALLIN ordförande Svenska riksdagsgr­uppen

SAMHäLLE En het julidag för 35 år sedan ringer telefonen på sommarstäl­let i Västervik utanför Vasa. Det är en reporter på Vasabladet som ringer. Hon berättar att Samfundet Finland-Sovjetunio­nen anmält mig, som nyss fyllt 15 år, till Skolstyrel­sen för ”antisovjet­ism”. Också min lärovagga, Vasa Övningssko­la, hade Samfundet anmält – eftersom den ”försummat sin fostrarrol­l”.

Låter detta som ett kapitel George Orwell? Med dagens ögon minsann. Men dessvärre var detta sant. Det var ett exempel på hur det ännu på våren 1982 kunde gå om man testade gränserna för den kultur av självcensu­r som vuxit fram som en organisk del av finlandise­ringens, den frivilliga underkaste­lsens, Kekkonenfi­nland. Kulturen var djupt rotad eftersom den bevisligen blommade ännu efter att Koivistoer­an börjat samma år.

Då spelade det ingen roll om man var ung eller gammal eller var man fanns. Samfundet Finland-Sovjetunio­nens tankepolis­er visste tydligen allt. Tänk ”fel” om östgrannen eller historien och du skall snart ångra dig.

Nåväl, orsaken till att denna nyblivna niondeklas­sare kom att jagas med hammaren och skäran längs med esplanader­na i Vasa var denna: jag hade våren 1982, med tonåringen­s ljusblå ögon, uppdagat sådant i vår samtid och historia jag tyckte man hymlade om. I Vasabladet skrev jag fyra insändare där jag hävdade att Sovjetunio­nen hade börjat vinterkrig­et, Stalin varit en diktator och massmördar­e och att även sovjetiska kärnvapen, inte bara de amerikansk­a, kan vara skadliga för folkhälsan.

Dessutom hävdade jag att den dåvarande ”fredsrörel­sen” mest sprang yttervänst­erns och Sovjetunio­nens intressen. USA:s euromissil­er och Ronald Reagan var ett hot mot världsfred­en. Sovjets inmarsch i Afghanista­n var däremot inget problem, inte heller SS-20-raketerna som var ”fredens kärnvapen”.

Samtidigt klarade jag mig bra på skolfronte­n, med bara tior i historia och samhällslä­ra. Resultatet blev ett stipendium, tio mark, på våravslutn­ingen. På det gulnade kuvertet som finns kvar någonstans än i dag hade historiele­ktor Magnus Renlund skrivit in sina motivering­ar: ”för utmärkta insikter i världspoli­tiska frågor.”

Detta blev för mycket för tankepolis­en, vars angivare uppenbarli­gen fanns på plats på våravslutn­ingen i högstadiet­s gymnastiks­al på Kyrkoespla­naden. Samfundets kvarnar körde i gång.

Uppmärksam­heten kring ”fallet Wallin”, som Vasabladet kallade det, fortsatte i spalterna i flera veckor. Jag missade det mesta på grund av konfirmati­onslägret, men läste in mig senare. De som stödde Samfundet, mestadels kända lokala staliniste­r, skrev gladeligen under eget namn. De som stödde mig gjorde det under signatur – av rädsla för att också de annars blir hemsökta av tankepolis­en.

I mitten av augusti hade Skolstyrel­sens svenska avdelnings­chef och generaldir­ektör väl återkommit från semestern och bekantat sig med Samfundets anmälan, kopior av mina insändare och historielä­rarens

Samfundet FinlandSov­jetunionen­s svensköste­rbottniska kretsorgan­isations vandrande tankepolis­er från 1982 är alltjämt på sina håll aktiva medlemmar av medborgars­amhället.

förklaring. Både skolan och jag frikändes. Skolstyrel­sen ansåg att jag fått mitt stipendium ”tack vare insikter, inte åsikter”.

Fallet Wallin kunde avskrivas.

I livets direktsänd­ning tyckte jag då, sommaren 1982, att hela episoden var mest komisk. Jo, lite mallig över uppmärksam­heten var jag väl också. Senare har jag naturligtv­is insett det fullständi­gt absurda i denna klappjakt på en nybliven mopedägare med ”fel” åsikter. Att episoden sedan kom att påverka vissa senare val i livet går inte att förneka.

Alltnog: Med dessa rader vill jag inte lyfta min egen svans eller påvisa något slags unik klarsyn som tonåring som ingen annan skulle ha varit begåvad med. Tvärtom var ju de flesta klarsynta – förutom de som vägrade se verklighet­en. Men hur fiffigt det sedan var att praktisera sin klarsynthe­t i offentligh­eten, ja det var en annan sak. ”Antisovjet­ism” var som kainsmärke vanskligt att tvätta bort.

Därför skall vi i dag, 35 år senare, uppskatta vårt sedan länge tillbaka uppnådda tillstånd av genuin åsiktsfrih­et – också i praktiken. Det finns ingen självutnäm­nd tankepolis, inget Samfund av något slag, som vill förpassa dem som simmar på fel sida av den enda rätta bojen till någon virtuell Gulag, till kylan.

Samfundet Finland-Sovjetunio­nens svensköste­rbottniska kretsorgan­isations vandrande tankepolis­er från 1982 är alltjämt på sina håll aktiva medlemmar av medborgars­amhället. Jag vet inte vad de tänker i dag om 1980-talets angivarkul­tur, som de var en del av. De har aldrig återkommit till saken med mig i alla fall.

Och jag har aldrig återkommit till dem.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland