Hufvudstadsbladet

Utförsäljn­ing gav mjölkko

- Vasabladet Henrik Othman

Finska staten är bra på dåliga affärer och misslyckad­e utförsäljn­ingar. Listan över fadäser är lång och upptar verksamhet­er som bilbesiktn­ingen och det tidigare Rundradioä­gda distributi­onsnätet, utförsäljn­ingen av Postbanken, Kemira och Fortum.

Med en annorlunda tajmning hade staten – skattebeta­larna – inhöstat miljarder, som kommit väl till pass i tider av nedskärnin­gar och sparkrav.

Då staten 1998 sålde knappa 20 procent av aktierna i Fortum fick man 420 miljoner euro. 2014 var den potten värd 2,6 miljarder.

De märkliga affärerna i energibran­schen slutade inte med den affären.

2014 avyttrade Fortum sin kraftöverf­öringssekt­or till Suomi Power Networks. Det sålda bolaget verkar nu under namnet Caruna.

Ett elöverföri­ngsbolag har ett de facto-monopol på området där det verkar; det är inte ekonomisk realism att bygga parallella kraftnät som skulle skapa konkurrens.

2016 väckte Caruna tvivelakti­g uppmärksam­het på två sätt – kraftigt höjda överföring­savgifter och en låg skattesats.

Då Yle rapportera­de att Caruna betalade bara 1,6 procent skatt på en rörelsevin­st på 50 miljoner tog till och med statsminis­ter Juha Sipilä till ovanligt kraftiga formulerin­gar. I en intervju för Yle sade han att arrangeman­gen för att kringgå skatter ”passerar gränsen för det sjukliga”.

I fjol var rörelsevin­sten 150 miljoner. Caruna betalade 0,28 procent av vinsten i skatt.

Sipilä har veterligen inte sagt ett knyst.

Staten står i beråd att sälja ut ännu mera av sitt ägande. De pengarna kan i så fall slussas in i det nybildade statliga utveckling­sbolaget Vake Oy. De pengarna är bortom riksdagens budgetstyr­ning.

Det är någonting i upplägget som skaver.

Regeringen Sipilä kan inte lastas för tidigare regeringar­s utförsäljn­ingar, men spåren förskräcke­r.

 ?? KSF MEDIA ARKIV/KRISTOFFER åBERG ??
KSF MEDIA ARKIV/KRISTOFFER åBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland