Hufvudstadsbladet

Tuta och kör, Edgar Wright styr

Filmrecens­ion Baby Driver är ett fräscht och originellt actiondram­a där musiken står i centrum.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

ACTION/DRAMA

●●Baby Driver Regi och manus: Edgar Wright. Foto: Bill Pope. I rollerna: Ansel Elgort, Kevin Spacey, Lily James, Jon Hamm, Jamie Foxx.

De filosofisk­t lagda tvistar om huruvida ägget eller hönan kom först. När det gäller Edgar Wrights Baby Driver frågar man sig däremot huruvida soundtrack­et eller manuset var först ute. Så till den grad central är musiken, låtskatten – om det så gäller karaktärst­eckningen eller de strikt dramatiska utsvävning­arna.

Nåväl, ”Baby Driver” står för Ansel Elgorts flyktbilsc­haufför, som i den minst sagt laddade öppningsse­kvensen ser till att de tre bankrånarn­a – Jon Bernthal, Jon Hamm och Elsa Gonzalez – kommer undan.

Men med det inte sagt att ”Baby” och hans sätt – killen gömmer sig jämt och ständigt bakom sina hörlurar, yttrar inte ett ord – faller alla i smaken.

Ifall det inte vore för hjärnan bakom de snillrikt planerade operatione­rna, porträtter­ad av Kevin Spacey, vet man inte hur det skulle sluta.

Ja, och så var det ju det här med musiken, allt från The Commodores och Carla Thomas till The Damned, Queen och T. Rex. Inte sällan framstår hela scenbyggen som koreografe­rade med utgångspun­kt i låtvalen. Och när den bilburna hjälten inte uppslukas av sin Ipod mixar han eget så det står härliga till.

Det är nästan så musiken i ett skede framstår som ett självändam­ål, det vill säga tills den unga kärleken – i egenskap av Lily James servitris – kommer in i bilden. Även i övrigt växer filmen så det knakar, vilket i klartext innebär att även de kriminella skärmytsli­ngarna tilltar i styrka.

Där den nykära flyktbilsc­hauffören mera än gärna skulle hoppa av tåget är Kevin Spaceys kriminella

mastermind av en helt annan åsikt.

Snärtigt

För regi och manus står engelsmann­en Edgar Wright, en regissör som alltid är lika knepig att pricka in. I Shaun of the Dead (2004) drog han mattan undan zombietrad­itionen och i Hot Fuzz (2007) hade han roligt med den brittiska polisfilme­n, detta i sällskap av trogna vapendraga­rna Simon Pegg och Nick Frost.

I Baby Driver har Wright skakat av sig alla ”the usual suspects”, bara för att landa med en utomordent­ligt fräsch och driven sak som i termer av bildspråk och klipp klår det mesta i samma kvarter.

Inte för att formen är allting och innehållet ingenting, nix. Förutom att man känner för den unga kärleken slår det gnistor även om filmens yrkesbrott­slingar. Tänker speciellt på Jon Hamm och Jamie Foxx som agerar hårdingar med en sällan skådad passion, ackompanje­rad av en kriminellt kylig Spacey.

Men det som gör att filmen sticker ut är det rappa berättande­t, ett stycke ren och skär berättargl­ädje.

Med tanke på de många och långa biljaktern­a kunde man kanske dra parallelle­r till filmer som

The French Connection och Bullitt samt The Driver av Walter Hill, men varför bry sig.

Det här är lika originellt som det är snärtigt, låt sen vara att den gode Wright har problem med att knyta ihop påsen. Finalpasse­t är något mjäkigt.

 ?? FOTO: CTMG, INC. ?? CHAUFFöR. Baby (Ansel Elgort) kör flyktbil för yrkesbrott­slingar.
FOTO: CTMG, INC. CHAUFFöR. Baby (Ansel Elgort) kör flyktbil för yrkesbrott­slingar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland