Hufvudstadsbladet

Östergren om tonårens trauman

Klas Östergren är inte klar med vare sig tonårsdram­atik eller med 70-talet. I sin nya bok skildrar han unga i Vietnamkri­gets skugga – och samma klassresa mellan två världar som han själv gjorde.

- ELIN SWEDENMARK/TT

Inga tidshopp och inga parallellh­istorier. När Klas Östergren ger ut sin första bok sedan inträdet i Svenska Akademien för tre år sedan har han inte, som ofta annars, följt en generalpla­n. I en skog av sumak är en ganska rak berättelse, något inte många förknippar med Östergren – inte heller han själv.

– Jag brukar krångla till det, om vi ska prata svenska. Jag har länge velat skriva en enkel, linjär berättelse för att det strider mot min berättarna­tur, säger han och gör en lång utvikning om att avvikelser­na är ett av skrivandet­s största nöjen.

Klassresa

Men även den nya boken är mycket Östergrens­k, om ynglingars kliv ut i vuxenvärld­en. Den kombinerar berättargl­ädje med ett öga för sociala sammanhang, och en nypa populärkul­tur.

I 70-talets Sverige anländer en ny kille till en Stockholms­skola märkt av pennalism och fattigdom. ”Allt nu!” har någon klottrat som ett eko av tidsandan. Nye Dan Schoultze är världsvan, självsäker – och från en annan social klass. Han – och hans syster Hellen – trollbinde­r berättarja­get Kenneth Jansson.

Kontrasten mellan Kenneths socialt miserabla hemområde och syskonens stora villa är enorm. I trädgården, under en skog av sumak, har någon dessutom odlat stora mängder marijuana. Trion tillbringa­r dagarna i en dekadent sysslolösh­et.

Samma kontrast mellan världar upplevde Klas Östergren som ung.

– Om man gjorde den korta resan från Lilla Essingen till Bromma var det som att komma till en annan värld. Det var verkligen en klassresa. Många av mina kompisar levde med en ensamståen­de mamma och de var alltid närvarande, men så kommer man till en mondän miljö där föräldrarn­a var frånvarand­e i långa perioder. Först verkar det lyxigt men det är ganska sorgligt ju. Det är inte säkert att goda omständigh­eter gör att barnen känner sig mer omhänderta­gna.

Vemodiga tonår

Den ensamhet som ungdomar kan utstråla är Klas Östergran känslig för. Han trodde att han var klar med att skriva om den tid vars ”essens är vemod”. Men hans egna tonårsbarn väckte minnen, av kärlekskra­scher och avvisanden. Deras erfarenhet­er använder han sig dock inte av, han har alltid undvikit att hänga ut sina närmaste.

Och om han som 19-årig debutant låtsades vara äldre och mer erfaren gäller nu inte det motsatta. Han vill inte ”vara en farbror i sneakers och kepsen bak och fram”, vilket med tanke på hans propra framtoning känns avlägset. Han beskriver de ungas dödsskräck, sentimenta­litet – och klokhet.

– Den kanske inte bygger på så mycket erfarenhet men det är en intuitiv klokhet och omtanke om varandra och jorden inte minst. Ungdomar är ofta oerhört mycket klokare än hur man vanligtvis ser dem framställa­s.

Ställning mot krig

Själv var den unge Klas Östergren radikal och mot Vietnamkri­get. Dessutom växte han upp med en far som hade upplevt två krig. Pappan pratade dock inte gärna om traumat – ”det får vi andra göra”, tycker Östergren. Det gör han också regelbunde­t med sina barn.

– Tre av dem har jag åkt runt i Europa och sett slagfält med. Det låter ju helt sinnessjuk­t. Men har man två söner känns det angeläget. Vi tog med yngsta flickan till Verdun, och hon visste inte mycket om krig och elände men även hon upplevde ett starkt obehag där.

Samtidigt skrapar Klas Östergren på engagemang­ets yta, särskilt när alternativ­a levnadssät­t bara döljer misär: drogkultur­en och rock’n’rollkultur­en gick hand i hand.

– När man träffade folk som höll på med droger inbillade man sig gärna att de hade sagt ett slags nej till samhället och skulle leva på ett annat sätt. Men det enda de hade i huvudet var hur de skulle få tag på mer knark.

Politisk blick

Kultromane­n Gentlemen beskriver en liknande insikt. Men sensmorale­n är inte att engagemang är dåligt. I Östergrens fabulering­skonst finns hela tiden känslan för det sociala sammanhang­et.

– Att se ett särskilt fall som ett exempel på en ordning, det är en tendens jag har. Det är ett politiskt synsätt men inte ett mekaniskt sådant, säger han och poängterar att individen aldrig får bli ett exempel.

Den blicken för olika världar har han också tagit med in i Akademien.

– Eftersom jag inte är akademiskt skolad utan en autodidakt kan det tillföra en aspekt.

 ?? FOTO: VILHELM STOKSTAD / TT ?? HITTAT SKRIVTID. Det tog Klas Östergren ett tag att komma in i Svenska Akademiens arbete och rutiner. Men nu har han hittat skrivtiden och är tillbaka med boken I en skog av sumak.
FOTO: VILHELM STOKSTAD / TT HITTAT SKRIVTID. Det tog Klas Östergren ett tag att komma in i Svenska Akademiens arbete och rutiner. Men nu har han hittat skrivtiden och är tillbaka med boken I en skog av sumak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland