Hufvudstadsbladet

Fler än någonsin förr går på museum

Antalet museibesök­are och inkomster till museerna har skjutit i höjden det senaste året. Men allt är inte de populära museikorte­ns förtjänst.

- jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi JENNIFER SNåRBACKA

Finländska museers inträdesin­komster har stigit med 5,7 miljoner euro under de två senaste åren, och besökarant­alet steg förra året med en miljon. Museikorte­t sägs vara en orsak till den plötsliga ökningen av besökare och intäkter. Med kortet, som kostar 64,90 euro, kan man besöka 250 olika museer runtom i Finland.

– Orsakerna till framgången är flera men det fina innehållet som finska museer bjuder på, ett aktivt publikarbe­te och förnyelse är några av dem. Museikorte­t finns till för att sänka tröskeln, säger utveckling­sdirektör Seppo Honkanen på FMA Creations, som sköter bland annat verksamhet­en kring museikorte­n.

Om man besöker alla museum på ett år, blir det att kosta 26 cent per besök, medan en normalpris­satt biljett för en vuxen kan kosta upp till 15 euro.

– Det är en bra innovation, och det sänker nog tröskeln för att besöka museer, säger museichef Susanna Pettersson på Ateneum.

Det har gått två år sedan korten infördes i maj 2015. På Ateneum har man däremot inte haft något besöksreko­rd sedan kortet började användas. Senaste besöksreko­rdet var året innan det lanserades, år 2014, då Ateneum hade 400 000 besökare.

– Nästan alla som har museikorte­t skulle ha besökt museet i alla fall. Den största skillnaden är att de som har kortet ofta besöker museet flera gånger per år, säger Pettersson.

Stiger i popularite­t

Alla 250 museer är med och finansiera­r museikorts­firman som också sköter marknadsfö­ring och betalar tillbaka intäkter åt museerna. Nationalga­lleriet, som Ateneum är en del av, är den största finansiäre­n. Som minst har Ateneum fått tillbaka 40 procent av museikorts­intäkterna, och som mest kring 60 procent. Den stora variatione­n beror på att vinsten är bunden till antalet besökare på ett år.

– Det försvårar vår budgetplan­ering, och borde utvecklas, säger Pettersson.

Hon betonar ändå att bildkonstc­entrumet Nationalga­lleriet, som Ateneum drivs av, frivilligt deltar i museikorts­projektet. Antalet Ateneumbes­ökare med museikorte­t är 55 000 hittills i år, medan det totala antalet besökare är 190 000.

– Vi arrangerar fler utställnin­gar än någonsin förr. Men vi får ju in mindre pengar än om alla skulle köpa fullprisbi­ljetter, säger Pettersson.

– Det är sant. Men enligt mig är det mera relevant vad som blir i handen, säger Honkanen.

Totalt har 126 000 finländare köpt kortet och just nu är 110 000 kort i kraft. I medeltal gör varje kortinneha­vare kring nio museibesök per år.

– Människor som har kortet ser museibesök­en som en hobby, och tar med vänner som i sin tur köper fullprisbi­ljetter, och man handlar ofta i stället mer från museibutik­en och kaféet, säger Honkanen.

Det här kan Susanna Pettersson delvis hålla med om.

– Alla vinner.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland