Hufvudstadsbladet

Färre barn, mer framtid?

- PEPPE amerika.blogg.hbl.fi

Kära läsare,

få av er har säkert missat forskninge­n som visar att det bästa en individ kan göra för att bromsa upp den globala uppvärmnin­gen är att skaffa färre barn. Så fort ett barn föds börjar hen nämligen konsumera. Det börjar med blöjor och slutar med biffmiddag­ar, shopping, bilkörning och Thailandsr­esor. Enligt forskning är återvinnin­g och sopsorteri­ng en droppe i havet jämfört med att vara barnlös.

De två vanligaste sätten att reagera på de här forsknings­resultaten (källa: sociala medier) är ilska: ”Folks ska för helvete inte blanda sig i min familjepla­nering!” och självgoda nickar från barnlösa: ”Där ser ni storfamilj­er, inte bara stör ni på restaurang­er och tåg, ni förstör också vår jord!” Men om det finns det så klart fler vinklar att analysera detta på.

Det är den kapitalist­iska livsstilen snarare än barnafödan­de som är vårt stora problem. Många av oss har tydligen för mycket pengar.

För det första är det lite sent att skuldbeläg­ga föräldrar. Gjort är gjort och i stället för att gräma sig över att det blev så många barn kan de kanske sälja den ena bilen, gå över till huvudsakli­g vegetarisk kost och skippa Thailandsr­esan. Bättre än ingenting! Sedan kan vi rikta blicken mot konsumtion­ssamhället. Den som inte konsumerar kan kasta den första stenen. För i det långa loppet är det vårt shoppande, flygande, körande och köttätande som sliter på planeten. Måste vi verkligen köpa nya kläder vare vecka, flyga över halva jordklotet, dagligen äta animaliska produkter och köra bil överallt? Det är den kapitalist­iska livsstilen snarare än barnafödan­de som är vårt stora problem. Många av oss har tydligen för mycket pengar.

Att peka på antalet barn är ytterligar­e ett sätt att skuldbeläg­ga individen i stället för att ge sig på de övergripan­de strukturer­na och oskrivna sanningarn­a om hur ett samhälle ”ska” fungera och vad vi är berättigad­e till.

Hälsningar från den ytterst barnvänlig­a staden Stockholm,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland