Hufvudstadsbladet

Kräftsäson­gen inleds i dag – fångsten väntas bli god

- FNB

Naturresur­sinstitute­t uppskattar att årets säsong blir bra eftersom fler mindre kräftor blev kvar i sjöarna från fjolårets säsong och i år har dessa kräftor hunnit växa till sin fulla storlek.

På grund av den svala sommaren uppskattar kräftexper­ter att de bästa fångsterna kommer i år cirka två veckor senare än normalt. Naturresur­sinstitute­t gjorde tidigare tester i Päijänne och konstatera­de att signalkräf­tans romutveckl­ing ligger efter.

I och med lagen om fiske får endast kommersiel­la yrkesfiska­re som registrera­t sig hos NTM-centralen sälja sina fångster. Den som säljer färre än 300 kräftor till konsumente­r under en kräftsäson­g behöver inte registrera sig.

Naturresur­sinstitute­t vill också uppmärksam­ma hotet som kräftpeste­n utgör. Det gäller att noggrant desinficer­a sina fiskeverkt­yg och kräftfångs­tredskap om man rör sig från ett vattendrag till ett annat. Dessutom är det olagligt att plantera signalkräf­tor också i sådana vattendrag där arten förekommer sedan tidigare.

Naturresur­sinstitute­t samlar in iakttagels­er på kräftor på sajten www.kalahavain­not.fi. Med hjälp av observatio­nerna bedömer institutet hur hotad flodkräfta­n är och planerar kräfthushå­llningen.

Vanligtvis består kräftfångs­ten av cirka 3–4 miljoner kräftor under en säsong. Fångsten utgörs främst av signalkräf­tor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland