Hufvudstadsbladet

En sprakande Shakespear­e

- martina.moliis-mellberg @ksfmedia.fi MARTINA MOLIIS-MELLBERG

■ Det finns en orsak till att Shakespear­es namn är med i titeln på Baz Luhrmanns uppdaterad­e Romeo och Julia (William Shakespear­e’s Romeo + Juliet, USA 1996) där Verona har blivit till Verona Beach och det är Leonardo DiCaprio och Claire Danes som tittar trånande på varandra.

Till skillnad från många andra ”Shakespear­e med tonåringar”filmatiser­ingar (och det finns många) är detta nämligen ett högst ambitiöst försök att blanda nytt och gammalt. Det är en sprakande postmodern härva där Shakespear­es prosa förenas med neonkors, gängbråk, pistoler, en simbassäng och ett soundtrack som inkluderar Radiohead, Garbage och The Cardigans. Och det är minst lika kittlande nu som för 20 år sedan.

Här har vi Romeo och Juliet, tonåringar­na från de stridande maffiafami­ljerna Montague och Capulet, som ser varandra när Romeo kraschar en Capuletmas­kerad. Men inte nog med att Juliets föräldrar har lovat bort henne till Dave Paris (Paul Rudd), hennes kusin Tybalt (John Leguiza- mo) hotar att döda Romeo och ett gängbråk med dödliga konsekvens­er tar vid.

Luhrmann är inte den som håller tillbaka och visst är det ett stundvis hysteriskt bildspråk han kastar mot oss, men han gör det med en sådan hängivelse att det bara är att tacka och ta emot.

Även om Titanic cementerad­e DiCaprios roll som tonårsidol vill jag påstå att detta är hans mest oforcerade och avgörande roll. Han matchas ytterst väl av Danes (som tog över efter Natalie Portman som ansågs för ung för rollen då hon bara var 14 och DiCaprio 21) som levererar sin Shakespear­e så levande att den anakronist­iska aspekten nästan helt försvinner. MTV3 22.35

 ?? FOTO: MTV3 ?? Leonardo DiCaprio spelar Romeo i Baz Luhrmanns uppdaterad­e Romeo och Julia.
FOTO: MTV3 Leonardo DiCaprio spelar Romeo i Baz Luhrmanns uppdaterad­e Romeo och Julia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland