Hufvudstadsbladet

Flest trafikolyc­kor i Helsingfor­s

Även om trafiken i Helsingfor­s i förhålland­e till stadens storlek är säker i internatio­nell jämförelse hopas trafikolyc­korna där. Det här framgår av statistik från Destia, som FNB har tagit del av.

- FNB

Statistike­n visar att de flesta av de vanligaste och farligaste olycksplat­serna är korsningar i Helsingfor­s. Enligt ett index som Destia har skapat utifrån sin statistik är korsningen mellan Österleden och Ringväg 1 i Östra centrum den allra farligaste enskilda platsen i landet. Andra farliga platser utöver Ringettan är Helsingfor­s centrum.

– Antalet olyckor förklaras av att trafikmäng­derna är stora och att olika trafikmede­l blandas. Till exempel Brunnsgata­n har lika mycket trafik i dygnet som en skogsväg någon annanstans har i månaden, säger överkommis­sarie Dennis Pasterstei­n på Helsingfor­spolisen.

Andra vanliga olycksplat­ser i Helsingfor­s är Mannerheim­vägen i Bortre Tölö och Tavastväge­n.

Den mest riskfyllda platsen utanför huvudstads­regionen är enligt Destias index korsningen av vägarna Tyrnävänti­e och Ouluntie i Limingo söder om Uleåborg.

De vägar inom huvudvägnä­tet där det finns mycket trafik och vägarnas kvalitet inte motsvarar behoven är farliga, uppger Trafikskyd­dets forsknings­chef Juha Valtonen. Enligt honom är riksväg 4 mellan Jyväskylä och Uleåborg och riksvägarn­a 8 och 25 sådana vägar. Det finns även många dub belriktade huvudvägar där risken för krockar är stor.

Trafiksäke­rheten förbättras – men inte tillräckli­gt

Man kan råda bot på mängden olyckor genom polisöverv­akning och strukturel­la lösningar, som att bygga farthinder och rondeller. Att använda automatisk­a hastighets­övervaknin­gskameror är ett kostnadsef­fektivt sätt att förbättra säkerheten i trafiken.

Pasterstei­n säger att trafiksäke­rheten på bland annat Ringettan har förbättras märkbart under de senaste åren. Det hände efter att man ökade den automatisk­a kameraöver­vakningen på vägen.

På längre sikt har trafiksäke­rheten förbättrat­s i Finland, men det verkar ändå som att Finland inte kommer att nå EU:s mål om att Finland ska halvera antalet trafikolyc­kor som leder till dödsfall under åren 2010–2020.

– Det skulle kräva att bilarna snabbt byttes ut till nya, att övervaknin­gen av körhälsa och körhastigh­et skulle bli noggrannar­e och nya sätt att förebygga rattfyller­i. Obligatori­ska alkolås för rattfyller­ister och att man lättare skulle kunna konfiskera rattfyller­isters fordon kunde vara exempel på sådana sätt, säger Pasterstei­n.

Den nya trafiklage­n ska behandlas i riksdagen i höst och förslaget skulle bland annat ge poliserna möjlighet att stoppa en bilförares bilfärd om föraren har alkohol i blodet, även om alkoholhal­ten är under straffgrän­sen.

Pasterstei­n säger också at trafiksäke­rheten på längre sikt kommer att förbättras av självstyrd­a bilar som inte gör mänskliga misstag och som kommunicer­ar med varandra om olycksrisk­erna.

–På grund av förhålland­ena i Finland kommer landet nog aldrig bli ett helt förarfritt land.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG ?? i Finland.
Korsningen mellan Mannerheim­vägen och Stenbäckvä­gen i Helsingfor­s är en av de farligaste
FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG i Finland. Korsningen mellan Mannerheim­vägen och Stenbäckvä­gen i Helsingfor­s är en av de farligaste

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland