Hufvudstadsbladet

Kor dör av dryckesbur­kar i naturen

På nästan var tredje finska nötkreatur­sgård som deltog i en undersökni­ng har en ko dött efter att ha ätit delar av en burk. Mjölkprodu­cent Andreas Johansson i Pargas berättar att en enstaka aluminiumb­urk kan leda till att en ko dör av inre blödning.

- ANNA PUSA anna.pusa@ksfmedia.fi

Andreas Johansson är jordbrukar­e med mjölkkor och har sin gård på Heisala i Pargas. Han berättar att han redan hittat två dryckesbur­kar på sina marker i år och han har hört om ett fall hittills i år där en ko i sydvästra Finland har dött på grund av en burk. Även om burkarna inte är många, orsakar redan enstaka burkar stora problem.

– Problemen är stora när en burk hamnar in i kon. Det är sannolikt att kon dör en smärtsam död, säger han.

En aluminiumb­urk är av tunt material och kan enkelt rivas sönder. De vassa kanterna river sönder delar av kons matsmältni­ngskanal och kon dör av inre blödning, berättar Johansson.

Han anser att det största problemet är att folk kastar burkar ut ur bilen vid åkrar där man skördar foder. En burk kan brytas sönder av skördemask­inen och skärvorna kan hamna ut på foderborde­t och in i kornas magar.

– En ko som betar skulle sannolikt inte äta en burk, men då jag kör med skördemask­in ser jag inte burkarna, säger han.

– Den bästa lösningen skulle vara att folk skräpar ner mindre.

Ett skräp om dagen-rörelsen och Mtech Digital Solutions Oy har startat en Facebook-kampanj som strävar efter att få folk och företag att plocka bort burkar och annat skräp bland annat från sidan av åkrar.

I en undersökni­ng som har

❞ Den bästa lösningen skulle vara att folk skräpar ner mindre.

gjorts av Mtech Digital Solutions Oy, tidigare känt som Lantbruket­s Datacentra­l Ab, kommer det fram att det dör eller insjuknar kor på förvånansv­ärt många finska nötkreatur­sgårdar på grund av slängda dryckesbur­kar i naturen.

Den enkät som skickades ut gällde situatione­n under de senaste fem åren. Mtech fick in svar från 394 nötkreatur­sgårdar.

Av dem som svarade berättade 31 procent att de har förlorat en ko på grund av aluminiumb­urkar som kastats i naturen medan 37 procent berättade att en eller flera kor insjuknat på grund av burkar. Tre av fyra berättade att de har hittat burkar på sina åkrar och nästan sex av tio har varit tvungna att ta bort aluminiums­kärvor ur foder.

I maj rapportera­de Sveriges Radio att drygt 5 000 kor i Sverige måste avlivas varje år på grund av slängda aluminiumb­urkar.

 ?? FOTO: KSF-ARKIV / LAURA MENDELIN ?? SPåR AV BURKAR I FODER. Korna kan ha svårt att märka aluminiums­kärvor i sitt foder.
FOTO: KSF-ARKIV / LAURA MENDELIN SPåR AV BURKAR I FODER. Korna kan ha svårt att märka aluminiums­kärvor i sitt foder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland