Hufvudstadsbladet

Spaningarn­a efter IS-ledaren fortsätter

Var är världens mest efterlysta man, ledaren för extremistr­örelsen IS? Frågan väcktes återigen i helgen då USA:s försvarsmi­nister James Mattis kommentera­de Abu Bakr al-Baghdadis öde för New York Times och sade att han inte tror att al-Baghdadi är död.

- HBL-FNB

NEW YORK USA:s president Donald Trump kommentera­de intervjun på Twitter och anklagade tidningen för att dess rapporteri­ng ”urvattnar försöket att döda terroristl­edaren”.

Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR) som bevakar kriget i Syrien, meddelade i förra veckan med hänvisning till IS-källor att al-Baghdadi är död. Ingen kunde dock bekräfta uppgiften.

Ryssland misstänkte att dess styrkor dödat al-Baghdadi redan i maj men inte heller då kunde informatio­nen bekräftas. Ryssland misstänkte att terroristl­edaren dog någonstans kring staden Raqqa i Syrien, men den nyaste misstänkta dödsplatse­n ligger i en annan provins nära Raqqa. Försvarsmi­nister Mattis sade att den USA-ledda koalitione­n fortfarand­e jagar al-Baghdadi i både Irak och Syrien.

Kanske ”i den tredje huvudstade­n”?

BBC rapportera­de i början av juli att al-Baghdadi eventuellt befinner sig inom området för den så kallade tredje huvudstade­n, det vill säga på området vid Iraks och Syriens gräns, nära staden al-Qaim i Irak och staden Abu Kamal i Syrien. Raqqa och Mosul har tidigare beskrivits som IS främsta områden.

IS-ledaren tros flytta på sig ofta och man misstänker att han bor under jorden och i grottor och att han undviker att använda alla sorters kommunikat­ionsmedel.

Al-Baghdadi uppträder i offentligh­eten endast om det är absolut nödvändigt. Han lär ska ha uppträtt framför kameran en endaste gång då han meddelade att IS så kallade kalifat hade grundats i Mosul år 2014.

IS-ledaren misstänks ha skickat ett ljudmeddel­ande i slutet av i fjol då striderna om Mosul blev hårdare.

Endast en handfull personer tros veta var al-Baghdadi i verklighet­en befinner sig, rapportera­r BBC.

USA har lovat 25 miljoner dollar till den som kan ge informatio­ns som leder till att al-Baghdadi grips eller dödas och utnämnt honom till världens mest efterlysta man.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AL-FURQAN MEDIA ?? Abu Bakr alBaghdadi­s öde är inte klarlagt.
FOTO: LEHTIKUVA/AL-FURQAN MEDIA Abu Bakr alBaghdadi­s öde är inte klarlagt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland