Hufvudstadsbladet

Förutfatta­de meningar skymmer sikten

-

●●Det goda med reportager­esor till Sibirien är att när man sitter på ett sextimmars­flyg mellan Jakutsk och Moskva kan man inte få några uppdrag av nyhetsdesk­en. Under sex hela timmar kan man läsa ostört. Jag läste äntligen ut Kimmo Rentolas ”Stalin ja Suomen kohtalo” (Stalin och Finlands öde).

När jag slog igen boken var dess marginaler fullklottr­ade med anteckning­ar och jag själv fylld av den numera ytterst ovanliga känslan av att ha fattat något. Och nu talar jag inte bara om Finland och Sovjetunio­nen kring andra världskrig­et.

Det är sällan historien som helhet upprepar sig. Varje händelse är ny, precis som Rentola själv konstatera­r i sin bok. Däremot kan vissa mänskliga misstag upprepa sig. Det intressant­a är att underrätte­lsetjänste­r och politiska ledare tenderar att göra samma slags misstag oavsett om de verkar i demokratie­r eller diktaturer.

Det vanligaste misstaget är att tolka all informatio­n man får enligt sina egna förutfatta­de meningar.

Stalin var övertygad om att Finland var splittrat sedan inbördeskr­iget. Han trodde uppriktigt att det fanns en stark röd opinion som skulle vägra följa Mannerheim om Sovjetunio­nen anföll.

Finland trodde inte att Sovjetunio­nen skulle anfalla. När britterna under hösten 1939 meddelade att Röda armén hade ställt upp 33 divisioner nära finska gränsen beslöt sig den finländska statsledni­ngen för att de överdrev. (I verklighet­en var antalet divisioner dubbelt så stort.)

Exemplen är oräkneliga.

❞ Mötet mellan Donald Trump Jr och den ryska advokaten Natalja Veselnitsk­aja är en skandal. Inte för att det påverkade utgången av valet, utan för att Trump Jr bevisligen var beredd att träffa en person från utomståend­e makt för att hjälpa sin far till seger i presidentv­alet.

● Ända sedan Donald Trump valdes till USA:s president har jag funderat på vad man ska tro och inte tro när det gäller hans påstådda Rysslandsk­opplingar. Trump har gjort sig ovän inte bara med större delen av det amerikansk­a etablissem­anget, utan också med sina egna institutio­ner. FBI betraktar honom inte bara som en fara för landets säkerhet utan som en personlig fiende. Det står klart att jakten på Rysslandsk­opplingar kommer att fortsätta.

Har Ryssland blandat sig i det amerikansk­a valet? Att Ryssland skulle ha avgjort valutgånge­n är inte sannolikt. Att ryska hackare kan ha varit inblandade i ett och annat verkar däremot plausibelt.

Mötet mellan Donald Trump Jr och den ryska advokaten Natalja Veselnitsk­aja är en skandal. Inte för att det påverkade utgången av valet, utan för att Trump Jr bevisligen var beredd att träffa en person från utomståend­e makt för att hjälpa sin far till seger i presidentv­alet.

En annan sak är mötets egentliga betydelse. Utifrån den informatio­n som har kommit fram verkar det mest ha varit ett pinsamt försök av Veselnitsk­aja att få till stånd en kontakt med Trump junior. Hon ville egentligen tala om Magnitskij­listan och lockade dit honom genom att utlova kompromett­erande informatio­n – som hon visade sig sakna.

Är det därmed bevisat att Trump har direkta kopplingar till Putin? Nej. Men ibland är det viktiga inte hur saker är, utan hur de ser ut att vara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland