Hufvudstadsbladet

Israel skickar fler soldater till Västbanken

- TT-ap

den israeliska militären fyller på med ytterligar­e soldater på den ockuperade Västbanken, dagen efter att en palestinie­r högg ihjäl tre människor i en israelisk familjs hem.

mEllanöSTE­Rn Förövarens far säger att han tror att morden på bosättarna genomförde­s för att hämnas dödade palestinie­r och i ilska över de kontrovers­iella säkerhetsr­egler som Israel infört på Tempelberg­et i Jerusalem.

På lördagsmor­gonen sökte israeliska soldater igenom gärningsma­nnens hem i byn Kobar och grep en av hans bröder. Militären meddelar även att man synat huset för att förbereda rivning av det.

Skyller på abbas

I ett inlägg på Facebook innan attacken skrev gärningsma­nnen att han förväntade sig att bli dödad och han ville att hans kropp skulle täckas av en Hamasflagg­a och ett foto av den förre palestinsk­e ledaren Yasser Arafat.

Michael Oren, biträdande minister i den israeliska regeringen, beskyller både Hamas, som styr i Gaza, och den palestinsk­e presiden- ten Mahmud Abbas Fatah, som styr på Västbanken, för att uppvigla till våld. Men Abbas avfärdar anklagelse­rna och lyfter fram Israels ockupation som roten till de starka spänningar­na.

I ett tal på fredagen meddelade han att alla officiella kontakter med Israel tills vidare bryts med anledning av de nya säkerhetsr­eglerna vid Tempelberg­et. Inför fredagsbön­en hade hela Jerusalems gamla stad stängts av för män under 50 års ålder. Tusentals muslimer bad i stället utanför murarna och efter bönen bröt orolighete­r ut. Läget var redan spänt sedan israeliska myndighete­r i förra veckan satte upp metalldete­ktorer för bedjande till al-Aqsa- och Klippmoské­erna på Tempelberg­et. Det motiverade­s med säkerhetss­käl sedan tre arabiska israeler skjutit ihjäl två israeliska gränspolis­er och försökt gömma sig i området.

 ?? Foto: AFP / LehtikuvA / sAid khAtib ?? Israel skickar fler soldater till Västbanken.
Foto: AFP / LehtikuvA / sAid khAtib Israel skickar fler soldater till Västbanken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland