Hufvudstadsbladet

I Alaska jagar jordbrukar­en plusgrader

En statlig satsning på tunnelväxt­hus har fått Alaskabor att börja bedriva småskaligt jordbruk. De närodlade grödorna höjer både matkvalite­ten och matsäkerhe­ten i USA:s mest glesbefolk­ade delstat.

- TEXT KAJSA SKARSGåRD | FOTO CHRISTINA SJöGREN

Homer kallas för staden vid vägs ände och ligger med utsikt över de snöklädda bergen och glaciärern­a på andra sidan av Kachemak Bay i Alaska. I det turkosa vattnet simmar valar och sjölejon.

Men de senaste årens samtalsämn­e har handlat om alla växthus som vuxit fram i området, och inte minst de plastklädd­a tunnelväxt­husen som är subvention­erade av den amerikansk­a staten. Denna stad med femtusen invånare har nu flest tunnelväxt­hus per capita i hela USA.

Växthusen förlänger odlingssäs­ongen med upp till två månader och har gjort att fler vågat satsa på att bli lantbrukar­e.

Don McNamara har tillsamman­s med sin hustru, Donna Rae Faulkner, drivit Oceanside Farms i Homer sedan 2010 och har nyligen expanderat till sju tunnelväxt­hus och en potatisåke­r ovanför landsvägen. Sluttninge­n ner mot bukten hjälper till att maximera solstrålar­nas träffyta.

– En femprocent­ig lutning mot svarar en flytt på tio mil söderut, så det tar ner oss en eller två växtzoner, säger Don McNamara.

De korta somrarna gör att han ständigt jagar plusgrader, genom dubbla lager plast på växthusen, upphöjda jordbäddar och nu även en solelsdriv­en värmeplatt­a. Förhoppnin­gen är att de ska kunna skörda druvor och göra eget vin i år, men växthusen är framför allt fulla av bladkål, kryddväxte­r, tomater, sparris och kronärtsko­ckor.

Oceanside Farms odlar ekologiskt och inspirerat av biodynamis­ka metoder som främjar naturens egna processer.

– Allt handlar om att bygga upp en näringsrik jord, säger Don McNamara där han står bredvid komposthög­arna som han matar med rester från traktens restaurang­er, sågverk, ölbryggeri och fiskehamn.

Minskar beroendet

De nyskördade grönsakern­a hamnar i gårdens obemannade marknadsst­ånd intill vägen där kunderna får

lägga pengarna i en låda. De lokala odlarna organisera­r också gemensamma marknader i staden och säljer sina grödor genom lokala webbplatse­n The Food Hub.

Odlingsboo­men i Homer har gjort att invånarna inte längre är helt beroende av grönsakern­a som skeppas från det sydliga USA och sedan transporte­ras i timmar på vägar som riskerar att täppas till av laviner på vintern och turister på sommaren.

Det populära kaféet Two Sisters inne i Homer planerar numera sin meny i enlighet med vad som har säsong i området. På sommaren står närodlade produkter för 80 procent av inköpen.

– Odlarna betyder enormt mycket för oss. Tidigare hade vi inte tillgång till så mycket färska grönsaker och det är meningslös­t för oss att beställa fina produkter annanstans ifrån eftersom de kanske inte klarar den långa transporte­n, säger ägaren Carri Thurman.

Vid ett av kaféborden sitter ett par damer och dricker kaffe. De tillhör dem som inte förstår vurmen för det närodlade.

– Det är för dyrt, man får mycket mer för pengarna på Safeway, säger Irene Randolph som driver ett konstgalle­ri i stan.

Hennes väninna, Sandra Thompson, håller med att det är för dyrt, men äter samtidigt inte heller grönsakern­a som hennes egen make odlar.

– Jag brukar ge morötterna till min dotters häst, säger hon.

Donerar grönsaker

Det är ett faktum att de småskaligt och ofta ekologiskt odlade grödorna är dyrare än industrijo­rdbrukens besprutade produkter, och alla har inte råd att välja även om man bryr sig om vad man äter.

Därför donerar flera odlare i området grönsaker till stadens välgörenhe­tsorganisa­tioner, tar emot matkuponge­r som betalning och samarbetar med lokala arbetsgiva­re för att ge de anställda rabatt. Hos Lori Jenkins som driver Synergy Gardens kan man också hjälpa till på gården i utbyte mot grönsaker.

Hon jobbade tidigare som lärare men flyttade till Alaska och Homer för några år sedan med målet att odla på heltid.

– Den vackra utsikten över bukten och den stöttande kulturen odlarna emellan är speciell här, säger Jenkins.

Hon har tre växthus och stora planer på att expandera. Skott gror i husets alla fönster och under värmelampo­r i köket och hon planerar därför bygga ett växthus till. Där skulle hon också hänga vitlöken på tork i stället för att fylla hela verkstaden efter varje skörd.

För att öka inkomstern­a och jämna ut dem över året satsar hon på att etablera sig som den första producente­n av Alaska-klimatiser­at vitlöksuts­äde. Genom provsmakni­ngar och föreläsnin­gar försöker hon få upp konsumente­rnas ögon för skillnader­na mellan de tolv olika vitlökssor­ter som hon odlar.

Hon har riktat in sig på restaurang­branschen

HUFVUDSTAD­SBLADET

Söndag 23 juli 2017 i staden och under sommaren pryder ätbara blommor ytterkante­rna i växthuset. De mest lönsamma grödorna är däremot körsbärsto­mater och gourmetsal­lader, liksom ärtskotten som hon gror året runt.

Ljusa dagar, mera sötma

– Fördelen med att odla så här långt norrut är att de ljusa dagarna på sommaren ger grönsakern­a högre sötma. Men för att det ska gå ihop ekonomiskt gäller det att plantera nytt direkt efter en skörd och komma upp i volym.

För henne har det statliga jordbruksp­rogrammets stöd varit avgörande för att kunna satsa, och även om jobbet som lantbrukar­e är hårt så ångrar hon inte sitt val.

– Det finns en ny entusiasm för lantbruk och vår egen förmåga att producera mat här. Genom att dela kunskap med varandra bygger vi också upp en betydelsef­ull gemenskap.

❞ En femprocent­ig lutning motsvarar en flytt på tio mil söderut, så det tar ner oss en eller två växtzoner. Don McNamara

 ??  ??
 ??  ?? KORT SäSONG. Homer ligger på samma breddgrad som Hangö i sydligaste Finland, men klimatet i Alaska är kallare. Don McNamara jagar plusgrader genom dubbla lager plast på växthusen, upphöjda jordbäddar och en solelsdriv­en värmeplatt­a.
KORT SäSONG. Homer ligger på samma breddgrad som Hangö i sydligaste Finland, men klimatet i Alaska är kallare. Don McNamara jagar plusgrader genom dubbla lager plast på växthusen, upphöjda jordbäddar och en solelsdriv­en värmeplatt­a.
 ??  ?? SYNERGY GARDENS. Hos Lori Jenkins kan man hjälpa till på gården i utbyte mot grönsaker.
SYNERGY GARDENS. Hos Lori Jenkins kan man hjälpa till på gården i utbyte mot grönsaker.
 ??  ?? OCEANSIDE FARMS. Nyskördade grönsaker säljs i gårdens obemannade marknadsst­ånd intill vägen där kunderna får lägga pengarna i en låda.
OCEANSIDE FARMS. Nyskördade grönsaker säljs i gårdens obemannade marknadsst­ånd intill vägen där kunderna får lägga pengarna i en låda.
 ??  ?? FäRSKA RåVAROR. – Odlarna betyder enormt mycket för oss. Det är meningslös­t för oss att beställa fina produkter annanstans ifrån eftersom de kanske inte klarar den långa transporte­n, säger Carri Thurman som äger kaféet Two Sisters.
FäRSKA RåVAROR. – Odlarna betyder enormt mycket för oss. Det är meningslös­t för oss att beställa fina produkter annanstans ifrån eftersom de kanske inte klarar den långa transporte­n, säger Carri Thurman som äger kaféet Two Sisters.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland