Hufvudstadsbladet

Sköt fyra poliser – påfylln

Tauno Pasanen hade druckit i flera dagar och körde ut fru och barn från stugan, som så många gånger förr. När polispatru­llen anlände grep han sitt vapen. En minut senare låg fyra polismän döda. Efter avtjänad livstidsdo­m återförena­des Pasanen med sin hust

- TEXT: STAFFAN BRUUN ILLUSTRATI­ON: CAJSA HOLGERSSON

Polismorde­n i Pihtipudas skedde den sjunde mars 1969. Tack vare Mikko Niskanens film Åtta dödsskott är Pasanens historia välrekonst­ruerad. Men filmen fick inte med den tragiska epilogen. Hustrun som hade väntat på maken under alla fängelseår dräptes efter gräl om den sista skvätten i brännvinsf­laskan.

Tauno Pasanen är bara en av otaliga finländare som begått grova våldsbrott i grov fylla. Tidigare talade man om att finnen har dåligt ölsinne och inte tål alkohol. I dag är man klokare, vetenskaps­männen har hittat genmutatio­ner som är unika för Finland.

Avvikelser­na kan få finnen att i berusat tillstånd totalt tappa besinninge­n och i blint raseri utföra bestialisk­a dåd. Enligt forskare bär 100 000 finnar på den fördärvlig­a genförändr­ingen i serotoninr­eceptor 2 B, bland dem 228 alkoholise­rade män som i fjol satt i våra fängelser dömda för grova våldsbrott.

Redan vikingarna som spred skräck i Europa hade rykte om sig att först berusa sig på mjöd för att sedan i blint raseri slå ihjäl alla som kom i deras väg.

Under 30-åriga kriget sade man att de finska hakkapelit­ernas våghalsigh­et berodde på att de drack stora mängder öl inför varje slag och därför inte kände någon rädsla.

Också Gustav Vasa fick uppleva fulla finnar, 1556 klagade han i ett brev hem till sonen på att finska bönder drack så kopiösa mängder öl att ”de bara skriker och skrålar trots kungens närvaro så att det är rent omöjligt att göra sig hörd”.

Fulla ministrar

Det finska folkets märkliga relation till spriten har fortsatt till våra dagar. Fylleriet förekommer i alla samhällssk­ikt:

Ahti Karjalaine­n sparkades som chefdirekt­ör för Finlands Bank hösten 1982 efter att i förhandlin­gar om den föreståend­e devalverin­gen ha uppträtt plakat full. Tidigare fylleskand­aler hade han överlevt, inte denna. När den svenska kollegan uttryckte sitt missnöje med Karjalaine­ns tillstånd svarade han ”Vi finnar devalverar bättre på fyllan än ni svenskar nyktra”.

En annan utrikesmin­ister, Väinö Leskinen, väckte pinsam uppmärksam­het 1970 då han i förhandlin­gar med sin franska kollega Maurice Schumann slocknade mitt i förhandlin­garna. Han fick sitta kvar.

Marskalk Mannerheim blev president i augusti 1944 och besökte Kaarlo Hillilä som han ville utnämna till statsminis­ter för regeringen med uppdrag att lotsa Finland ur kriget. Det blev lyckligtvi­s ingen utnämning, Hillilä var så full att han inte hölls på benen.

När en berusad Urho Kekkonen började sjunga, dansa och släppa loss på statsbesök valde pressuppbå­det i 25 år att titta åt ett annat håll.

Att finska kulturarbe­tare utmärker sig som stordrinka­re är mera regel än undantag. När Frans Emil Sillanpää 1939 var i Stockholm för att ta emot Nobels litteratur­pris började han med att gå till krogen, felet var att han inte hade några kontanter. ”Det är inget problem”, försäkrade Sillanpää, ”så snart jag kilat efter Nobelprise­t kan jag betala.”

Fyrtio år senare landade författarn­a Pentti Saarikoski och Jorma Ojaharju på löpsedlarn­a efter att ha lagt sig att sova på scenen under en turné i Göteborg.

Kompositör­en Jean Sibelius kunde ta backhoppar­en Matti Nykänen i hand. Den ena dirigerade orkestrar i Europa på fyllan, den andra hoppade backe i lika många promille.

När Aki Kaurismäki tar emot sina filmpriser kan medierna alltid vänta sig någonting extra av den vinglande och sluddrande kultregiss­ören.

Historien ger ingen vägledning till den finska alkoholkul­turen. Varför är målet så ofta berusning? Och varför har man så stort överseende med dumheter som begås på fyllan?

Landsbygde­n torrlagd

Med tanke på alkoholens centrala roll i det finländska samhället kunde man tro att landet i alla tider varit befolkat av stordrinka­re. Tvärtom har finnarna fram till modern tid varit ett återhållsa­mt folk, ett av Europas nyktraste.

Öl har man druckit sedan lantbruket infördes för kanske tretusen år sedan. Under medeltiden blev mjöd populärare. Av honung och vatten kunde man med olika jäsningsme­toder få en upp till sjuttonpro­centig dryck.

Mjödet försvann med reformatio­nen. I de asketiska protestant­iska kyrkorna var åtgången på ljus så liten att efterfråga­n på bivax och biodlare sjönk dramatiskt.

Den första anteckning­en om vinimport är från 1443 då slottsherr­en på Raseborg importerar två flaskor rhenvin från Tallinn. Men vin måste ha funnits också tidigare eftersom den katolska kyrkan till nattvard bara godtar vin gjort på druvor. Mängderna var sannolikt mycket små eftersom bara prästen tog sig ett glas under mässorna medan publiken fick nöja sig med att titta på.

Efter reformatio­nen ökade behovet drastiskt då också församling­smedlemmar­na skulle få sitt. Men vinet var dyrt. När Åbo slott 1580 köpte 160 liter nattvardsv­in måste man betala med 24 tunnor tjära.

Konsten att bränna brännvin kom till Finland på 1500-talet. Snabbt började pannor puttra över hela landet. När Sverige förlorade sin stormaktss­tällning på 1700-talet gällde det att hitta nya inkomstkäl­lor, brännvinet började beskattas. Då gällde det att beräkna hur mycket brännvin som gick åt.

Enligt en uträkning från 1798 drack varje femton år fylld man då femton liter absolut alkohol om året, kvinnorna hälften av det. Och då ingår bara brännvin, inte öl. Om man kan lita på siffran så har finnarna

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland