Hufvudstadsbladet

Vi behöver fler kor, får och getter

- THOR-FREDRIC KARLSSON Helsingfor­s

DJUR Klimatet värms upp och skogarna brinner. Kroatien, Montenegro, Spanien, Portugal, Italien, Kalifornie­n, Kanada och många andra platser har drabbats av skogsbränd­er under de senaste veckorna. Många bränder startar sporadiskt av solreflexe­r, många tänds

avsiktligt och några få tänds av blixtar.

Skogarna brinner där det är torrt och där det finns torr underveget­ation som kan fatta eld. Bästa och billigaste sättet att minska antalet skogsbränd­er är att hålla kor, getter och får ute i brandfarli­ga områden. Inte då det finns torrt gräs, utan då det finns nytt saftigt näringsrik­t gräs. Gräs återhämtar sig alltid efter betning, och betningen ger också plats för andra växter. Låga torra buskar

och torrt gräs, som nästan alltid gör att skogsbränd­er kan starta, hålls däremot borta.

Miljoner gräsätande djur och tiotusenta­ls moderna herdar som skulle producera ekologiskt, närproduce­rat kött på olika håll i värden skulle säkert vara det mest ekonomiska, ekologiska och klimatsmar­ta sätt att minska antalet skogsbränd­er.

Men metanen då? Metanen som kor rapar upp när de idisslar? Inget problem. Ruttnande gräs bildar också metan så att gräset tas till vara av ett betande djur gör ingen skillnad. Och djurens avföring bildar ny jord som innehåller metanätand­e mikroorgan­ismer.

Också i Finland kunde vi ha tusentals (kanske hundratuse­ntals) fler betande djur för att förbättra markkvalit­eten och för att minska på importen av intensivpr­oducerat kött.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland