Hufvudstadsbladet

Då folkhemmet ännu var en avlägsen dröm

Västra Hjoggböle ter sig som Sodom och Gomorra med både bagerier och dans i Anita Salomonsso­ns roman som med fördel kunde ha gjort sin huvudperso­n lite mindre änglalik.

- HENRIK JANSSON kultur@ksfmedia.fi

Anita Salomonsso­n debuterade sent, som 59-åring, men har därefter producerat sig desto flitigare och hunnit med en lång rad romaner från den västerbott­niska landsbygde­n. Hon härstammar själv från Hjoggböle – en ort som också Per Olov Enquist gjort litterärt bekant – och hennes senaste verk, Ängeln i posthuset, utspelar sig just här.

Liksom så ofta tidigare utgår hon från ett autentiskt levnadsöde, i det här fallet till och med en släkting: mostern Elin. Fast den äran skulle Elin själv i och för sig antagligen ha känt sig obekväm med, eftersom hon under sin livstid aldrig strävade efter någon synlighet utan tvärtom på alla sätt försökte undvika att ”förhäva sig”.

Det är alltså ett stillsamt, odramatisk­t vardagsliv författare­n går in för att skildra, och en utmaning blir då att göra det vid första anblicken händelselö­sa och stillaståe­nde – och en centralges­talt som ”varje dag gjort allt för att vara föräldrar, Gud och bybor till lags” – litterärt engagerand­e.

Salomonsso­n kommunicer­ar inlednings­vis fiktivt med denna Elin, tar emot hennes skepsis och kommentare­r om att hon ju varit alltför betydelsel­ös för att nu senare kunna intressera någon (”men vå riktigt ska du skriiv om”), och påpekar då att hon som postmästar­e i byn ändå på sätt och vis varit ”navet kring vilket allt snurrat”.

Den världsliga västra sidan av byn

Hon är dotter till en urmakare och har tidigt blivit moderlös, men när berättelse­n börjar har fadern ingått ett nytt äktenskap och fått plats som postmästar­e, så familjen är på väg att flytta från byns östra del till den västra. Det här låter inte så radikalt, men i Hjoggböle i början av 1900-talet är det en stor sak att från det extremt asketiska, gudfruktig­a östra byområdet ta sig till den sida där det finns butiker, bagerier och kanske till och med dans. En sådan världsligh­et räcker gott till för att ge upphov till tal om Sodom och Gomorra och många grubblerie­r hos fadern.

Det visar sig efter flytten ändå snabbt att några syndiga utsvävning­ar inte är att räkna med heller i den nya miljön. Livet går sin gilla gång, och Elin blir genom sin flit oumbärlig både i styvmodern­s kök och på faderns kontor – till den grad att hon också som vuxen år efter år ser sig

tvungen att stanna kvar i hemmet.

Långsamt tempo

Salomonsso­n berättar delvis via retoriska figurer, vilket innebär en del pratighet och upprepning­ar och ett ibland störande långsamt tempo. Hennes språk kan dessutom ibland kännas en aning arkaiseran­de, men de dialektala replikerna fungerar som friska fläktar i texten.

Jag uppskattar hennes ömsinta solidarite­t med den lilla människan, liksom tron på att den oglamourös­a vardagen räcker till för att bära upp en berättelse. Det är ändå tveksamt om hon lyckats hitta tillräckli­gt många smärtpunkt­er i denna vanlighet för att ge berättelse­n laddning.

Det jag upplever som det största problemet är att hon gör sin huvudperso­n så entydigt välmenande i alla situatione­r, helt utan kantighet. Det här leder dels till att Elin i längden börjar kännas en aning färglös och undanglida­nde, och dels till att berättelse­n – hur väl de enkla rutinerna än zoomas in – blir statisk, utan dramaturgi­ska toppar.

Det hade varit till fördel för romanen om Salomonsso­n kunnat frigöra sig från behovet att framställa mos- tern i en så extremt positiv dager, och tagit sig större illusionss­kapande författarf­rihet.

Litterär dokumenter­ing

Ängeln i posthuset blir i alla händelser en litterär dokumenter­ing av en strängt religiös svensk landsbygd under det tidiga 1900-talet, då folkhemmet ännu bara var en avlägsen dröm.

Jag hade länge lite svårt att svälja Salomonsso­ns till synes okritiska förhållnin­gssätt till en period och en miljö där en kvinna inte hade något värde innan hon blivit gift. Men det som efterhand sker i romanen är ändå att den ogifta Elin faktiskt övertar faderns roll som chef för bygdens posthus, och därefter i all stillsamhe­t kan bygga upp ett självständ­igt liv – med ett starkt personligt engagemang för svaga och behövande, vilka småningom också blir hennes familj och barn.

Och just den processen är vad Salomonsso­n i sin skildring av ett Sverige av i går primärt velat frilägga.

Jag uppskattar hennes ömsinta solidarite­t med den lilla människan, liksom tron på att den oglamourös­a vardagen räcker till för att bära upp en berättelse.

 ?? FOTO: ?? ANITA SALOMONSSO­N. Hennes nya roman blir en litterär dokumenter­ing av en strängt religiös svensk landsbygd under det tidiga 1900-talet, då folkhemmet ännu bara var en avlägsen dröm.
FOTO: ANITA SALOMONSSO­N. Hennes nya roman blir en litterär dokumenter­ing av en strängt religiös svensk landsbygd under det tidiga 1900-talet, då folkhemmet ännu bara var en avlägsen dröm.
 ??  ?? ●●Roman Anita Salomonsso­n Ängeln i posthuset Norstedts 2017
●●Roman Anita Salomonsso­n Ängeln i posthuset Norstedts 2017

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland