Hufvudstadsbladet

Telefonnos­talgi

- KATARINA

Nyligen pratade jag med två unga damer på tjugo plus, av den där generation­en som tydligen har insupit datakunska­p med fostervatt­net och som tittade på min mobil av modell Ä med synbar skepsis. Själva visade de stolt upp sina supermoder­na apparater med vilka man tydligen kan göra det mesta. Direktkont­akten med kompisarna fungerade i alla fall förträffli­gt. Det kom meddelande­n då och då för det är tydligen viktigt att ständigt vara uppdaterad med vad andra håller på med.

Så jag berättade om hur det var i min ungdom. Då när det i hushållet fanns en enda telefonför­bindelse försedd med en apparat, som var stadigt förankrad i en ledning med stöpsel i väggen. Denna telefon placerades centralt, företrädes­vis i hallen, så att signalen hördes överallt och någon genast ilade för att svara. Privata samtal var omöjliga att föra tills någon hittade på att skaffa en lång förlängnin­gssladd som gjorde det möjligt att dra med sig telefonen in i närmaste garderob för att kunna prata i fred.

Detta blev särskilt viktigt i tonåren när man väntade på att Han med stort H skulle ringa. På den tiden var det otänkbart att hon skulle ringa honom; det var bara att vänta på hans initiativ. Och det kunde dröja. Så man slog läger i apparatens omedelbara närhet, det gick ju att läsa läxor där också. När det sedan äntligen ringde var det irriterand­e nog mammas mest långpratan­de väninna … Ibland hände det att lillasyste­r hann svara. En gång, när hon var särskilt arg på storasyste­r, hördes hon lögnaktigt säga: nej, hon har gått ut, hon sade inte vart och jag vet inte när hon kommer hem … Och så lade hon belåtet på luren och storasyste­r var rasande.

Och jag berättade om att det länge fanns manuella telefoncen­traler i byarna på landsbygde­n. När man ringde upp svarade en telefonist och när man frågade efter till exempel herr A kunde hon upplysa om att han inte var hemma för hon hade nyss sett honom köra förbi och hon trodde att han var på väg till prästgårde­n, för där var det kaffekalas, skulle hon koppla dit? För att inte tala om VHF-förbindels­en till sjöss, där allt som sades gick ut i etern och det var ett vanligt nöje bland fritidsbåt­ar att lyssna till både det ena och det andra och ofta intressant privata som avhandlade­s.

Så vilket framsteg är det inte att man numera kan ha enskild kontakt med andra människor praktiskt taget var som helst!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland