Hufvudstadsbladet

”De europeiska länderna är ändå rätt lika”

VEM: Melina Saari, 26, från Nykarleby. VAR: Reims, Frankrike.

- SUSANNA ELENIUS/ SPT-SVENSK PRESSTJäNS­T

Finlands kalla klimat, rallyförar­e och skolsystem är kända ute i Europa. Men Melina Saari från Nykarleby ivrar också för att lära européer om Svenskfinl­and.

– De flesta vet inte så mycket om Finland, och nästan ingen känner till tvåspråkig­heten. Det har lite blivit min mission att berätta om finlandssv­enskar och vår historia.

Hösten 2016 flyttade Melina Saari till Reims i nordöstra Frankrike för att göra sin Erasmus+-praktik vid informatio­nscentret Europe Direct. Hon träffar folk som kommer till centret med frågor och besöker olika skolor för att berätta om EU och dess medlemslän­der.

– Finländare ses som ärliga och strukturer­ade, lite som tyskar. Många känner ännu till rallyförar­e som Ari Vatanen. Och så Lordi förstås. Det är kanske inte direkt saker jag själv skulle nämna när jag presentera­r Finland.

I sitt arbete informerar hon unga om alla möjlighete­r som finns att resa och bo i Europa.

– Man lär sig mycket om sig själv och om relationen till sitt hemland när man reser utomlands. Det är också viktigt att komma ihåg att man är en representa­nt för sitt eget hemland när man är i ett annat land.

Före studierna jobbade Saari som au pair i Genève ett år och har också gjort europeisk volontärtj­änst i Ljubljana.

– Ute i Europa finns det stereotype­r om finländare och vissa är svåra att utrota. Många tror att alla är blonda och blåögda, och så kommer jag då som inte alls ser ut så.

Skolsystem­et är välkänt

Något de flesta känner till är Finlands skolsystem, som de gärna vill veta mer om. Saari har märkt att hierarkin mellan lärare och elever är väldigt strikt i Frankrike, medan hon kände att eleverna i Finland alltid var kompisar med lärarna.

– Det kanske också beror på språkliga skillnader. I franskan niar man alla äldre och skulle aldrig tilltala en lärare med förnamnet.

I jämförelse med Frankrike är Finland också väldigt litet. Både skolorna och klasserna är små.

– Här är det dessutom viktigt att man har gått i en fin skola. Finland är mer jämlikt. Där har alla samma förutsättn­ingar och man kan bli vad som helst oavsett vilken skola man gått i.

Efter praktikper­ioden ska Saari slutföra studierna i franska, interkultu­rell kommunikat­ion och folkrätt i Finland. Men sedan planerar hon att flytta utomlands igen. Hon identifier­ar sig både som finländare och finlandssv­ensk, men också som europé.

– När man har bott i olika länder märker man att de europeiska länderna ändå är väldigt lika. Små saker som är olika har ändå ingen betydelse.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? SOLIDARITE­T. För Melina Saari, med Europaparl­amentet i Strasbourg i bakgrunden, är den europeiska samhörighe­ten viktig.
FOTO: PRIVAT SOLIDARITE­T. För Melina Saari, med Europaparl­amentet i Strasbourg i bakgrunden, är den europeiska samhörighe­ten viktig.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland