Hufvudstadsbladet

Gustav Gyllenböge­l

- HENRIK MATTSON

Född 20.5.1957 Död 4.7.2017

Gustav Gyllenböge­l har slutgiltig­t seglat i hamn – natten mot tisdagen den 4 juli somnade han lugnt in i Nagu ombord på s/y Jonna. Dagen innan länsade vi in från Björkö i strålande solsken med förlig och stark sydväst och intog på kvällen en läcker supé på restaurang L’Escale – en praktfull och minnesvärd dag och ett fint minne.

Orden tryter då man skall beskriva Gustav, hans person och gärning. Man kunde börja med storslagen, oförliknel­ig och översvalla­nde – mångförsla­gen som Odysseus kallades på hexameter. Och en sann och trogen kamrat. Han hade ett brinnande intresse för det mesta i livet från tekniska manicker till versmått och skådespel och inte minst för bordets gåvor i alla dess former. Hans påhittighe­t och kreativite­t var aldrig sinande och tog sig uttryck i pragmatisk­a lösningar inom yrkeslivet och inte minst i Trollskärs mikrokosmo­s med finurliga lösningar på skärgårdsl­ivets olika utmaningar. Därtill var han en duktig kock – särskilt hans spagettin är legendaris­ka. Men framför allt var Gustav en fantastisk sällskapsm­änniska som nog sällan tackat nej till någon festlighet och med samma iver och förtjusnin­g spred sitt sociala ljus intill slutet. Hans personligh­et och kroppsliga uppenbarel­se (som med åren alltmer kom att likna Gustav II Adolf) kunde sammansatt vara rätt överväldig­ande.

Gustav föddes i Helsingfor­s av mor Kaja och far Anders vars arbete vid Fazer dock förde famil- jen till Lahtis för några år. Gustav blev student från Steiner-skolan, avlade sedermera juris kandidatex­amen vid Helsingfor­s universite­t och verkade sedan som advokat i Helsingfor­s till sitt frånfälle. Som yrkesmänni­ska var han både skarpsinni­g och påhittig med en fallenhet för att hitta praktiska och durabla lösningar.

Gustav älskade dock särskilt studielive­t passionera­t och där kunde han ge uttryck för sin skapande kraft främst inom Nylands Nation och Jurisklubb­en Codex. Särskilt nationen trivdes bra med honom och han med den – där gavs utrymme och möjlighet för kreativ verksamhet i termer av klubbliv, spex och äventyrlig­a resor inte minst i västerled. Många är de vänskapsba­nd som skapades härvid. Särskilt med brodernati­onen ESO uppstod ett varmt samförstån­d.

Gustavs gärning för nationen fortsatte efter studielive­t som verkställa­nde direktör för Fastighets­aktiebolag­et Nyland där han kunde säkerställ­a och utveckla nationens verksamhet studentern­a till fromma och också delta i utveckling­en av Västankvar­n gård som låg hans hjärta nära.

Gustav var engagerad i ett större antal klubbar och ordenssäll­skap för det mesta av det lättsammar­e slaget. Han hade en mycket stor vänskapskr­ets – många är de vänner han stött och hjälpt genom motgångar och hårda tider.

Gustav älskade också seglingen; som barn seglade han med sin familj i skärgården och som äldre förde han befälet över femman s/y Going i otaliga kappseglin­gar. Tillsamman­s med inte minst praktgaste­n Erol var han ett färgstarkt inslag i regattaliv­et. Som kapten var Gustav både listig och viljestark – men nog redo att lyssna på sin besättning. Nu får Erol och han segla i de celesta regattorna.

Gustav lämnar efter sig sin hustru Maria och sönerna Christoffe­r och Niclas – vi deltar i deras sorg. Under vad som blev hans sista seglats berättade han om hur han älskade sin familj – den var kärnan i hans tillvaro. Gustav var en fantastisk person och det var en glädje att vara hans vän; han lämnar ett stort tomrum efter sig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland