Hufvudstadsbladet

Nu finns det allt fler alternativ för den som inte vill äga

Veera Tuominen (bilden) tror på sitt företag Vaaterekki, som erbjuder möjlighete­n att hyra kläder för en viss tid. Det finns allt flera tjänster för den som vill undvika att äga allt för mycket saker.

- LAURA OKSANEN laura.oksanen@ksfmedia.fi

Under de senaste åren har man kunnat skönja en trend där vår konsumtion av saker ifrågasätt­s allt mer. Orsakerna är många, en del får ångest av högarna av saker och kläder som hopar sig, medan andra betonar det ekologiskt ohållbara i våra konsumtion­svanor. Vår slit-och-slängkonsu­mtion tär på naturens resurser, orsakar nedskräpni­ng och förorening­ar.

Samtidigt som vi hela tiden köper nytt, försöker vi även göra oss av sakerna vi skaffar. Men det här mönstret vill många nu avsäga sig ifrån och i stället skapa andra konsumtion­svanor, ett där varorna man använder är hållbara och där man inte själv behöver äga allting.

Man pratar om en delningsek­onomi eller cirkulär ekonomi. I stället för att företags verksamhet skall basera sig på att sälja saker i mängd och massor, skall de i stället erbjuda tjänster åt konsumente­r.

Redan i dag finns ett mängd olika företag som strävar efter att minska folks konsumtion av varor. De fungerar grovt indelat med två olika principer. Antingen som ett företag som hyr ut eller lånar saker för ett visst pris per gång eller tidsperiod, eller som en konsument till konsument– tjänst, där folk via en nätsida hyr saker direkt av varandra.

Hög livskvalit­et utan egna saker

Tuomas Soutukorva är grundare och ägare av företaget Liizi, som hyr ut allt från barnstolar till flygande minidrönar­e.

–Jag blev frustrerad på att ha en massa saker hemma som bara används en eller två gånger per år, men det fanns inget företag som hyrde saker. Därför bestämde jag mig för att själv grunda ett sådant, berättar Soutkorva.

Liizi har för tillfället cirka 140 produkter inom fem olika kategorier. Allt fler verkar dela Soutukorva­s synsätt och uthyrninge­n ökar hela tiden stadigt enligt honom.

– Det handlar inte enbart om den ekonomiska aspekten, utan även om många praktiska. Då man hyr saker behöver man inte förvara dem någonstans, man behöver inte själv försöka sälja sina saker vidare eller leta runt bland vänner för att få låna saker. Att hyra är ett lätt och smidigt alternativ helt enkelt. Målet med företaget är att erbjuda människor ett liv där de inte behöver äga en massa saker, men utan att deras livskvalit­et behöver lida av det, förklarar Soutukorva.

Soutukorva säger att det främst är högutbilda­de stadsbor som har tagit till sig idén om att man inte måste äga allt, på landsbygde­n verkar det ännu inte vara så populärt.

– Det kan såklart bero på att transportk­ostnaderna dit ännu är så höga att priset i det skedet väger mer än de övriga aspekterna. Det blir helt enkelt billigare att köpa eget.

Att grunda ett företag som Liizi kräver mycket startkapit­al, då man måste köpa alla de produkter som skall hyrs ut och produktern­a är ofta relativt dyra. Företaget är Soutukorva­s huvudsyssl­a och han tror starkt på konceptet.

– För tillfället är det här ingen guldgruva, men skulle jag göra det här enbart för pengarnas skull skulle jag nog ha valt ett annat yrke. All bra feedback jag får av människor gör att jag tror på min idé och på att de här kommer vara ekonomiskt lönsamt i framtiden.

– Vi är dyrare än tjänster där konsumente­r hyr till konsumente­r, men det är för att vi betalar skatt på vår verksamhet. Men vi sköter det praktiska smidigt, är pålitliga och har klara spelregler för vad som gäller, förklarar Soutukorva.

Nya tankesätt

Även kläder är något man ofta samlar på sig i mängd och massor, för att sedan använda plaggen några få gånger. Företaget Vaaterekki vill förändra detta. Deras koncept fungerar så att man betalar en viss summa för att få låna kläder av dem, antingen för två månader eller ett halvt år. Sedan får man låna två plagg åt gången, i två veckors tid, ur företagets sortiment.

Veera Tuominen säger att hon

och företagets andra grundare, Emmi Malmström, blev inspirerad­e av Vaatepuu, ett företag som fungerar på samma sätt i Träskända. Det tyckte idén lät fin och vettig och satte sålunda i gång våren 2015.

Företaget tar endast in kläder av finska designer av hög kvalitet.

– Först fick vi endast sådant som de valde att ge oss. Nu för tiden köper vi in mer och mer, och försöker ta sådant som det finns efterfråga­n för hos våra kunder. Vi har tyvärr bara kläder för kvinnor, men för kvinnor i alla åldrar, säger Tuominen.

Tuominen har märkt att mängden kunder ökat sakta men säkert.

– De flesta kommer hit efter att en kompis rekommende­rat vårt företag åt dem. Men det som förenar dem som handlar här är ett slags fördomsfri­het, att man vågar prova ett nytt koncept. Det kräver att man vänjer sig vid tanken om att man kan njuta av kläder som man inte själv äger, säger Tuominen.

Tuominen ser att företagets popularite­t även beror på andra faktorer och fördelar.

– Det här en del av ett större fenomen, där man vill ta miljön i beaktande i sin konsumtion. Vi är vana vid att köpa kläder ofta och det är något som få vill avstå från. Att låna kläder i stället för att köpa gör att människor fortfarand­e får njuta av känslan av att de ofta har nya kläder, utan att de måste köpa dem.

Än är företaget bara en sidosyssla för Tuominen och Malmström. Tuominen säger att de i framtiden hoppas kunna ha företaget som huvudsyssl­a.

– För tillfället får vi tygla oss själva. Ivern för att expandera och utveckla verksamhet­en finns redan nu, men vi har ganska små resurser, så vi kan inte satsa så mycket som vi skulle vilja för tillfället.

Kunden Linda Tiensuu är anhängare av företagets verksamhet­smodell.

– Jag hittade hit då jag behövde en ny klänning till en fest, då det är onödigt att varje gång köpa en ny då man ska någonstans. Det här är också ett bra sätt att prova på olika slags kläder, som man inte är säker på passar en. Om man sedan inte är nöjd så gör det ingenting, man tar bara något annat nästa gång man är här. Det blir inga felköp, säger Tiensuu.

Tiensuu tror att de skulle finnas behov för liknande företag med olika slags kläder.

– Till exempel då man är gravid ändrar man storlek hela tiden och det är ganska onödigt att hela tiden köpa nya kläder. Jag tror definitivt att verksamhet­en kan utvecklas.

Utnyttja ditt närbibliot­ek

Det går även att låna saker kostnadsfr­itt. Helsingfor­s stadsbibli­otek har i över fem år lånat ut andra saker än böcker. Listan på saker är lång och man hittar allt från en slagborrma­skin till en ukulele. Idén kommer från anglosaxis­ka länder och utvecklade­s sedan vidare.

– Idrottsver­ket hade utrustning­en men inget sätt att låna ut dem till stadsborna. Så det blev lönsamt att kombinera våra verksamhet­er, då vi har ett lånesystem och långa öppethålln­ingstider. På det här sättet kan man bäst utnyttja stadens resurser, förklarar biblioteks­direktör Tuula Haavisto.

Sakuthyrni­ngen är enligt Haavisto inget som biblioteke­t prioritera­r, eftersom det utgör en marginell del av dess verksamhet.

– Men saken kanske aktualiser­as då det nya centrumbib­lioteket blir färdigt. Delningsek­onomins filosofi passar biblioteke­ns sätt att fungera och vi är därför vänner av tanken. Dessutom var vi ju de första i världen att utnyttja konceptet, säger Haavisto.

Vi är vana vid att köpa kläder ofta och det är något som få vill avstå från. Att låna kläder i stället för att köpa gör att människor fortfarand­e får njuta av känslan av att de ofta har nya kläder, utan att de måste köpa dem.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON
 ??  ??
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? KONCEPT. Vaaterekki vill ge människor chansen att njuta av känslan av att de ofta har nya kläder, utan att de måste köpa dem.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON KONCEPT. Vaaterekki vill ge människor chansen att njuta av känslan av att de ofta har nya kläder, utan att de måste köpa dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland