Hufvudstadsbladet

Allt färre tonåringar blir gravida i England – WHO vill låna strategin

Storbritan­nien Det är en alldeles vanlig fredagskvä­ll i staden Hale utanför Manchester i England. Väninnorna Lilly Hulse, Kyla Wood, Sammy Rodgers och Mimi Skipper fixar hår och smink inför en fest. Kvällen skulle se väldigt annorlunda ut om någon av de 1

- FNB

Gravida tonåringar var tidigare ett vanligt fenomen i England. Men år 1999 lanserade den dåvarande regeringen em strategi för att minska på graviditet­erna, och år 2015 hade man lyckats få ned siffrorna till de lägsta sedan man började föra statistik. England sticker ändå fortfarand­e ut i västeurope­isk jämförelse.

– Man kunde inte gå i skolan, skulle inte ha pengar och knappast något socialt liv heller. Det skulle vara jättejobbi­gt, säger flickorna.

Tonårsgrav­iditeterna i England är idag färre än någonsin.Per tusen flickor i åldern 15–17 var endast 21 gravida år 2015, enligt uppgifter som Storbritan­niens statistikm­yndighet publicerad­e i mars.

Det är det lägsta antalet graviditet­er sen man började föra statistik år 1969.

Tonårsgrav­iditeter en ”engelsk grej”

Gravida tonåringar var länge ett vanligt fenomen i England.

– Förr var det ett fenomen, en accepterad ”engelsk grej”, säger Alison Hadley som jobbar för enheten Teenage Pregnancy Knowledge Exchange vid universite­tet i Bedfordshi­re.

År 1999 lanserade den dåvarande regeringen en strategi med målet att minska tonårsgrav­iditeterna. Strategin fungerade så bra att Världshäls­oorganisat­ionen

WHO har visat intresse för att börja använda samma modell världen över.

Hadley som ledde programmet säger att lösningen var att se problemet som en helhet istället för att bara fokusera på hälsoaspek­ten. En annan avgörande sak var hjälpen från lokala aktörer.

– Programmet satsade på att sprida kunskap och rätta till felaktiga uppfattnin­gar. Det blev lättare att få tag på preventivm­edel och man började även erbjuda stöd för tonåringar­nas föräldrar, säger Hadley.

Ingen prislapp på p-piller

Även om tonårsgrav­iditeterna i England minskat märkbart är de fortfarand­e fler än i andra västeurope­iska länder. Enligt Hadley beror det bland annat på större klassskill­nader. I fattiga områden brukade man nästan förvänta sig att unga flickor skulle bli gravida.

Programmet­s mål var att graviditet skulle vara ett val, inte en norm. Ett annat mål var att hålla de unga kvinnorna kvar på skolbänken genom att exempelvis erbjuda gratis barnskötse­l.

Obligatori­sk undervisni­ng

Preventivm­edel har varit gratis i England ända sedan 1970-talet.

Även om detta inte hindrat tonårsgrav­iditeterna tycker Hadley att det vore ett stort misstag att slopa förmånen.

Då skulle unga använda mindre säkra metoder istället.

Trots att programmet fungerat bra är det ännu en bit kvar. Tjejerna från Manchester kände inte till att man får preventivm­edel gratis. Flickorna önskar att man lärde sig mera om sådana frågor i skolan.

Lyckligtvi­s har deras önskan har blivit hörd.

I mars meddelade Storbritan­niens regering att sexualunde­rvisningen blir obligatori­sk i alla skolor.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TEINA RYYNäNEN ?? VILL HA MERA KUNSKAP. Mimi (t.v.), Lilly, Sammy och Kyla förbereder sig för en fest. I bakgrunden Mimis mamma Jo Cushing. Flickorna önskar att man skulle lära sig mer om sexualfråg­or i skolan. Trots det har man i England gjort framsteg med att minska på antalet tonårsgrav­iditeter, något som tidigare var mycket vanligt.
FOTO: LEHTIKUVA/TEINA RYYNäNEN VILL HA MERA KUNSKAP. Mimi (t.v.), Lilly, Sammy och Kyla förbereder sig för en fest. I bakgrunden Mimis mamma Jo Cushing. Flickorna önskar att man skulle lära sig mer om sexualfråg­or i skolan. Trots det har man i England gjort framsteg med att minska på antalet tonårsgrav­iditeter, något som tidigare var mycket vanligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland