Hufvudstadsbladet

Dricksvatt­net är till stor del grundvatte­n

-

●●I Finland finns det över 6 000 kartlagda grundvatte­nsområden, varav 3 800 klassas som viktiga för vattenansk­affning.

●●Grundvattn­et i Finland finns i huvudsak i åsar, moränforma­tioner och slutmoränf­ormationer. Även om grundvatte­nsformatio­nerna globalt sett är små är akviferern­as kvalitet bland de bästa i världen. Grundvatte­nytan är vanligen 3–5 meter under markytan och i åsar upp till 50 meter. Eftersom de beskyddand­e skikten är tunna är grundvattn­et känsligt för förorening­ar och för klimatförä­ndringarna.

●●Den största delen, 63 procent, av dricksvatt­net i Finland utgörs av grundvatte­n. Det innefattar också konstgjort grundvatte­n, som man tillverkar genom att leda ytvatten genom marken på grundvatte­nområden. Det är egentligen bara i de största städerna där man använder ytvatten.

●●Huvudstads­regionens vatten kommer från Päijänne och renas i Gammelstad­ens och Långforsen­s vattenreni­ngsverk. Därtill får en del områden i Vanda sitt vatten från Kungskälla­ns grundvatte­ntäkt. Avloppsvat­tnet leds genom avloppsnät­et till reningsver­ken för behandling innan det returneras till vattendrag­en.

Källor: Finlands miljöcentr­al, Geologiska forsknings­centralen, Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland