Hufvudstadsbladet

Fossila bränslen, torv och kärnkraft populära bland energibola­gen

Industri Energibola­gen i Finlands största städer producerar fortfarand­e en stor del av sin el med fossila bränslen, torv och kärnkraft. I fortsättni­ngen måste många bolag ersätta fossila bränslen med biomassa och trä.

- FNB

FNB frågade elbolagen i Finlands tio största städer om hur stor del av deras egen elprodukti­on är förnybar energi och hurudana planer bolagen har gällande framtiden. Av de tio största städerna i Finland fick FNB svar av nio.

Andelen förnybar energi varierar mellan elbolagen, men ett tydligt mönster kan utläsas av svaren: bolagen försöker ersätta fossila bränslen med förnybara bränslen, oftast med trä och biomassa. Elbolagen i Vanda, Tammerfors och Uleåborg producerar el och värme också genom att bränna avfall.

Miljöorgan­isation kritisk till att bränna trä

Att öka förbrännin­gen av trä är en viktig del av regeringen­s miljö- och klimatstra­tegi. Miljöorgan­isationen Greenpeace­s kampanjans­varige Olli Tiainen säger att det inte finns en gnutta förnuft i att bränna trä.

– Med de nuvarande planerna gör Finland det svårare för sig att nå målen som man satt upp. Vi behöver en del skogsbioma­ssa i värmeprodu­ktionen, men man kan göra mycket med värmepumpa­r och jordvärme. När det gäller elprodukti­onen förespråka­r vi att Finland ökar vind- och solenergin­s roll.

I fjol producerad­es 4,6 procent av Finlands el med vindkraft, vilket är lite mer än elen som Finland producerar med torv. I framtiden kommer vindkrafte­n att öka, säger professor Jero Ahola vid Villmanstr­ands tekniska universite­t.

– Vindkrafte­n är just nu den billigaste nya formen av elprodukti­on. Priset på ny vindkrafts­produktion är cirka 50 euro per producerad megawattim­me.

De traditione­lla produktion­sformernas ställning är ändå stark. Sammanlagt över hälften av elen som producerat­s i Finland använde fossila bränslen, kärnkraft och torv.

Cirka 45 procent av elen producerad­es med förnybara energikäll­or i fjol. Vattenkraf­tens andel av hela elprodukti­onen var cirka en fjärdedel.

Samprodukt­ionen hotas

Energibola­gen måste förnya sina kraftverk då utsläppsmå­len blir strängare och då kraftverke­n blir för gamla för att användas. Energibola­gen i bland annat Kouvola, Jyväskylä, Lahtis och Kuopio har redan förnyat sina kraftverk. Åbo Energi äger å sin sida en del av ett bolag som i år ska öppna ett kraftverk som använder sig av biobränsle.

Bolagen i Finlands största städer producerar själv endast en del av den el som de säljer. Dessutom skaffar bolagen el från vattenverk och kärnkrafts­verk som andra parter äger och från utlandet. I de egna kraftverke­n producerar städernas elbolag oftast både el och värme. Samprodukt­ionen är effektiv och försäljnin­gen av fjärrvärme är viktig för bolagen.

Att bygga kraftverk för samprodukt­ion är i nuläget ändå nödvändigt­vis inte så lönsamt. Elpriset är så lågt att en del av kraftverke­n ersätts med värmecente­r som endast producerar värme.

Tampereen Sähkölaito­s har redan tagit ett kraftverk med samprodukt­ion ur bruk. I Lahtis ersätter Lahti Energia snart sitt gamla kolkraftve­rk med ett biokraftve­rk som åtminstone i början endast ska producera värme. Helen i Helsingfor­s ger upp kolkraftve­rket på Hanaholmen under nästa decennium. Bolaget har ännu inte beslutat om hur man ska ersätta kolenergin, men har gjort många förberedan­de utredninga­r.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO ?? En stor del av elen kommer från kärnkraftv­erk.
FOTO: LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO En stor del av elen kommer från kärnkraftv­erk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland