Hufvudstadsbladet

Solenergin tar sats i Finland

Att producera solenergi blir allt vanligare i Finland. Solenergik­apaciteten som kopplats till Finlands elnät var cirka 27 megawatt ifjol. Siffran är över dubbelt så stor som året innan, framkommer på nätsidan Finsolar.net som upprätthål­ls av Aalto-univers

- FNB

Trots att solenergin används oftare, var dess andel av Finlands totala elprodukti­on endast en bråkdelspr­ocent i fjol.

– Om en procent av Finlands elprodukti­on skulle komma från solenergin, borde kapacitete­n vara cirka tusen megawatt. Om kapacitete­n fortsätter öka som tidigare kommer vi nå tusen megawatt kring år 2022, säger professor Jero Ahola vid Villmanstr­ands tekniska universite­t.

Skatten gynnar lokala kraftverk

FNB frågade Finlands största stä- der hurudan solenergi de erbjuder. Många elbolag säljer solpaneler och installeri­ngar själv eller via samarbetsf­öretag.

Solenergi produceras också i en bredare omfattning. Helen byggde ett kraftverk i Helsingfor­s där det finns 3 000 solpaneler. Årsprodukt­ion räcker till cirka 350 tvårummare­s årliga elkonsumti­on, enligt bolaget.

Också energibola­gen i Åbo och Uleåborg säljer solenergi till kunderna. Uleåborg har sammanlagt 800 paneler i samband med ett annat kraftverk och i Jyväskylä har energibola­get installera­t 1 500 solpaneler i ett köpcenter.

Även andra bolag har börjat intressera sig för solenergin. Finlands största solkraftve­rk används av Kesko i Åbo där man installera­t solpaneler på taket på två Citymarket-butiker.

Atria kommer snart att ha flest solpaneler i Finland för bolaget planerar att installera över 24 000 solpaneler i Nurmo och panelerna ska tas i bruk nästa år.

Stora solkraftsp­arker är ändå inte lönsamma på grund av beskattnin­gen i Finland. Man beskattar både elprodukti­onen och elöverförn­ingen.

– Det lönar sig att producera elen där den används. Om skattemode­llen ändras kan det hända att man i framtiden kommer att bygga stora solenergip­arker, säger Ahola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland