Hufvudstadsbladet

Polis död vid rånarjakt i Sverige - påkörd av bilist

En jakt efter fyra misstänkta rånare fick ett tragiskt slut när en polis blev påkörd på E20 strax utanför Göteborg. Polisen fick snabbt hjälp på plats av sina kollegor, men hans liv gick inte att rädda.

- FNB–TT

SVERIGE Den omkomna polisen, en 44-årig man, beskrivs som en uppskattad medarbetar­e med mångårig erfarenhet.

– Man möter kollegor som var på plats och hanterade situatione­n därute och man ser hur tagna de är. Det kommer väldigt nära när det är en kollega som många känner och man är på plats och ska rädda livet på honom, säger Erik Nord, polisområd­eschef i Storgötebo­rg, till TT.

Jakt på rånare

Vid halv tio på söndagsmor­gonen svensk tid skedde ett väpnat rån mot en tobaksaffä­r på Kaggeledst­orget i Göteborg.

De fyra rånarna försvann i en silverfärg­ad flyktbil som de övergav för att i stället fortsätta till fots.

Tillsamman­s med sin kollega svarade den 44-årige polisen på larmet och var på väg till brottsplat­sen när de av en slump såg de flyende männen som befann sig vid E20 vid Ånäsmotet och var på väg att korsa vägen. Poliserna stannade bilen och 44-åringen, som kom fram motsatt håll från de misstänkta rånarna, blev då påkörd.

Bilföraren ska vara en ung man som blev svårt chockad av händelsen. Allt tyder på att det rör sig om en tragisk olycka.

– Initialt arbetar vi nu med den här enskilda händelsen. Men det pågår ett systematis­kt arbetsmilj­öarbete inom polisen där farliga situatione­r ska identifier­as, säger Nord.

– Enligt min erfarenhet så är trafiken en av de absolut farligaste arbetsplat­serna för oss.

På halv stång

Det är mycket ovanligt att poliser dödas i tjänst i Sverige. Under de senaste hundra åren har omkring ett trettiotal poliser dött. Med anledning av olyckan beslutade Polismyndi­gheten att flagga på halv stång i hela landet.

Tre av de fyra misstänkta männen kunde gripas kort efter olyckan. En halvtimme senare greps även den fjärde.

Flyktbilen är hittad och beslagtage­n för en teknisk undersökni­ng. Det pågår tre undersökni­ngar – en om rånet, en om dödsolycka­n och en om arbetsmilj­öbrott som utreds av Arbetsmilj­överket i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland