Hufvudstadsbladet

Nybörjaren Berghem tog guld direkt

Friidrott Jonna Berghem har marscherat raskt på nya paraddista­nsen 400 meter häck. Genast i FM-debuten på 400 meter häck, hennes tredje tävling på distansen, blev det guld.

- MIKAEL FINELL

– Det smakar jättebra. Jag tänkte mig inte att det skulle gå så här bra redan första året, säger Jonna Berghem efter sitt första guld på 400 m häck.

För mindre än en månad sedan löpte Hangö IK-damen sin första tävling på distansen. Tjugofyraå­riga Berghem förbättrad­e i Seinäjoki sitt personliga rekord med över tre tiondelar till 58,05. Rekordförb­ättringen var ändå inte riktigt så stor som hon hade hoppats på.

– Målsättnin­gen var att löpa under 58 sekunder. Jag vill komma med till Universiad­en men nu blev jag en bit ifrån den gränsen, men visst är det bra när man löper rekord, säger Berghem.

Jonna Berghem hade tidigare 100 meter häck som paraddista­ns, men var tvungen att byta gren på grund av problem med baklåret. I Kalevaspel­en har hon tidigare tagit silver på 200 meter för fyra år sedan och brons på både 200 och 400 meter i fjol.

Med ett färskt FM-guld på 400 meter häck har man svårt att tro att hon är såpass novis som hon är på den nya paraddista­nsen.

– Stegrytmen gick inte riktigt så som den borde.

– Många har sagt att 400 meter häck är min gren, och jag har nog gissat det själv också. Men jag känner mig inte riktigt hemma på distansen ännu, det tar säkert ett par år, säger Berghem.

Tudelat för Mörö

Oskari Mörö har de senaste åren svarat för imponerand­e insatser i de internatio­nella mästerskap­en på 400 meter häck. I EM i Zürich för tre år sedan var han åttonde och i fjol i Amsterdam slutade han på fjärde plats. Dessutom tog han sig till semifinal i OS i Rio de Janeiro i fjol med finländska rekordtide­n 49,04.

VM-debuten låter däremot vänta på sig. I sommar har Mörö inte varit i närheten av VM-kvalgränse­n 49,35. I FM kunde ingen hindra Esbo IF-lö- paren från att ta sitt fjärde guld på paraddista­nsen.

– Ett mästerskap smakar alltid gott. Det är roligare att åka hem när man uppnått det man var ute efter, säger Oskari Mörö. Segertiden skrevs 50,91. – Insatsen var ganska tafatt i dag, säger Mörö.

Att han inte lyckats löpa 400 meter häck snabbare än 50,38 i sommar grämer honom.

– Det är klart att det är mentalt tufft när man inte når de mål man ställt upp, säger Oskari Mörö.

Många har sagt att 400 meter häck är min gren, och jag har nog gissat det själv också. Men jag känner mig inte riktigt hemma på distansen ännu, det tar säkert ett par år.

Jonna Berghem

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ TIMO AALTO ?? Jonna Berghem var överlägsen på nya paradsträc­kan 400 m häck.
FOTO: LEHTIKUVA/ TIMO AALTO Jonna Berghem var överlägsen på nya paradsträc­kan 400 m häck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland