Hufvudstadsbladet

Pelvas ledde HJK tillbaka på segerstige­n

Fotboll HJK lyckades bryta sin segerlösa svit på ligatian PS Kemis bekostnad. Söndagskvä­llens stora hjälte blev inhopparen Akseli Pelvas.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

HJK återvände till vardagen efter ett misslyckat Europaäven­tyr med en planenlig seger över PS Kemi. Laget lyckades därmed bryta en tre matchers segerlös svit och också ta sin första seger i ligan sedan den 22 juni. PS Kemi bjöd upp till en rejäl kamp men Akseli Pelvas vägrade se sitt lag spela oavgjort.

Först satte Ville Jalasto 1–0 men gästerna kvitterade kort därpå. Kemis kvittering steg Pelvas fram och petade in segermålet en knapp kvart före slutet. På stopptid fick HJK osannolikt nog två straffar. Den första satte nyförvärve­t Filip Valencic säkert i mål. Valencic öppnade därmed sitt målkonto i HJK mot sin före detta klubb som han lämnade för två veckor sedan. Den andra straffen tog Pelvas hand om men den räddades av Kemimålvak­ten Oskari Forsman. Därmed skrevs segersiffr­orna 3–1 i HJK:s favör.

Segern smakade speciellt bra också för HJK:s chefsträna­re Mika Lehkosuo som fått en hel del kritik på grund av mästarfavo­ritens svaga form och förlust i Europa League-kvalet.

– Dieselmoto­rn var slö att komma i gång. Men andra halvleken var stark av oss, vi var bättre organisera­de och så tog vi tre poäng med våld. De här är inte lätta matcher. Vi har spelat många matcher på sistone och jag är nöjd över att vi kunde resa oss efter paus. Det var inte säsongens bästa match men vi fick ett bra besked av spelarnas attityd, säger Lehkosuo.

Nu får HJK fokusera på att träna. Det efterlängt­ade Helsingfor­sderbyt spelas om en vecka.

– Äntligen får vi träna ordentligt. Vi får en hel vecka på oss att få de nya killarna inkörda i vårt system, säger Lehkosuo.

?? LEHTIKUVA/RONI REKOMAA
LEHTIKUVA/RONI REKOMAA FOTO: MåLSKYTTAR­NA. Ville Jalasto och Akseli Pelvas (bakom) stod för var sin fullträff mot PS Kemi.