Hufvudstadsbladet

”Här väcker finländska fackförbun­den och feminismen beundran”

VEM: Minji Ma, 27, dokumentär­filmare. VAR: Seoul, Sydkorea.

- HEIDI HAKALA/ SPT-SVENSK PRESSTJäNS­T

Minji Ma har jobbat på en dokumentär om sin familj i samarbete med ett finskt produktion­sbolag, Napa Films. I samband med att den visas på Yle hoppas hon få besöka Finland för första gången för att plocka kantarell, bada bastu och vandra i naturen.

Dokumentär­en Family in the Bubble hade premiär i Sydkorea i maj och kommer att visas på Yle under det kommande året. Den finska producente­n och klipparen var den första finländare Minji Ma träffat.

– Jag hade över huvud taget inte jobbat tillsamman­s med utlänninga­r innan dess. Jag hade hört att finländare inte pratar och skämtar så mycket, vilket delvis stämde. Den koreanska mannen liknar den finska mannen, det är inte mycket ord men stora känslor, säger Ma.

– Koreanerna­s uppfattnin­g om Finland är väldigt vag, det är Nokia och Mumin. Man har också bilden av att Finland är ett väldigt utvecklat land, men så fick jag höra att ni bara har två Starbucks i hela landet medan vi har hundratals, skojar hon.

Som dokumentär­filmare är hon intressera­d av politik och ekonomi och hon har frågat ut sina finska kolleger om vårt arbetsliv, hälsovård, utbildning och skattesyst­em.

Hon är imponerad av att fackförbun­den är så starka i Finland – i Sydkorea finns det väldigt få fackförbun­d, särskilt för dem som arbetar inom kreativa branscher. Hon tycker också att det är bra att det är relativt omständlig­t att ta körkort i Finland – sedan 2008 utfärdas körkort mycket lättvindig­t i Korea.

– Regeringen vill bara att folk ska köpa en massa dyra bilar. Korea styrs av kapitalist­iska intressen och de här intressena går före tanken om trygg trafik, säger Ma.

Något av det hon avundas Finland mest är att den feministis­ka rörelsen kommit så långt.

Som dokumentär­filmare blir det särskilt påtagligt att män och kvinnor inte är jämlika i Korea. Trots att hälften av studentern­a som studerar film är kvinnor är de allra flesta som jobbar inom branschen män. Det koreanska samhället är väldigt patriarkal­t, kvinnor utsätts för våld och har svårt att få jobb, säger Ma.

– I Korea håller feminismen först nu på att bli en sakfråga eller ens ett ord, medan ni i Finland redan nu har många kvinnliga, feministis­ka filmskapar­e. Men nu håller en ny rörelse på att ta form här, säger hon.

Sydkorea trängs i Pisatoppen tillsamman­s med Finland och särskilt koreanska flickor klarar sig bra i provet. Men Ma säger att det finns flera problem med det koreanska utbildning­ssystemet.

– Kampen är hård för att komma in på rätt universite­t, och trots att många kvinnor studerar vid universite­t har de svårt att få jobb efteråt. Dessutom är utbildning­en dyr och bara de som har råd kan få bra utbildning vid en privatskol­a, säger Ma, som själv har en kandidat- och magistersg­rad i film.

Något som Finland och Korea delar är den svarta humorn, såsom den i Aki Kaurismäki­s filmer, tycker hon. Hennes Finlandsbi­ld har i hög grad präglats av film, bland annat av filmen Ruokala Lokki (The Sea Gull, Kamome Shokudo) från 1968 som utspelar sig i Helsingfor­s.

– Den är väldigt känd här i Korea, själv älskar jag den. Jag visste inte att ni hade gula svampar i Finland, säger Ma, och syftar på kantarelle­n.

Däremot sörjer hon över att både Finland och Korea för tillfället har en stark högerreger­ing och att Finland, trots att landet har rykte om sig att vara ett av världens mest jämställda länder, fortfarand­e har problem med ojämlikhet mellan könen och olika folkgruppe­r.

Något där Sydkorea drar det längre strået är ändå den starka demonstrat­ionskultur­en.

– I mars tvingades presidente­n Park Geun-Hye avgå efter en stor folklig protest. Här kan folket avsätta en president, säger Ma.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? NYFIKEN. Minji Ma vill besöka Finland för att plocka kantarell, bada bastu och vandra i naturen.
FOTO: PRIVAT NYFIKEN. Minji Ma vill besöka Finland för att plocka kantarell, bada bastu och vandra i naturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland