Hufvudstadsbladet

Handeln får stor roll då Niinistö möter Putin

Förväntnin­garna i Finland och Ryssland är helt olika inför mötet mellan president Sauli Niinistö och hans ryska kollega Vladimir Putin i Punkaharju på torsdag. I Finland är Putins besök en stor händelse, men i Ryssland har medieuppmä­rksamheten inför mötet

- FNB

Ekonomin och särskilt de ekonomiska relationer­na mellan Finland och Ryssland väntas få mycket uppmärksam­het på president Sauli Niinistö tar emot sin ryske kollega Vladimir Putin i Punkaharju på torsdag. Båda länderna kan vinna på utökat samarbete. Det är inte uteslutet att militära frågor såsom säkerhetsl­äget i Östersjön tas upp under mötet.

I Ryssland är det fråga om ett besök med koppling till firandet av Finlands 100-årsjubileu­m. Målet är att lyfta fram de relativt problemfri­a relationer­na mellan länderna, säger programche­f Arkady Moshes vid Utrikespol­itiska institutet.

Forskarna förutspår att ekonomin och speciellt de ekonomiska relationer­na mellan Finland och Ryssland får en stor roll under samtalen. Gissningen är att om något konkret förbereds så är det sannolikt inom ekonomin.

– Hittills har det knappt kommit några tecken i offentligh­eten på att det skulle finnas några stora konkreta frågor som ska föras framåt. Om det inte är så att man i kulisserna förberett nya öppningar, säger forsknings­chef Markku Kangaspuro vid Aleksander­institutet.

100-årsfirande med kultur

I Finland ses möten mellan Finlands och Rysslands presidente­r i regel som rätt stora händelser, säger Moshes. I Ryssland har mötena i regel inte fått lika stor uppmärksam­het som till exempel toppmötet mellan Putin och Trump, säger Moshes.

– Den här gången har det i praktiken inte skrivits något alls om förberedel­serna inför besöket i ryska medier trots att mötet hålls om några dagar, säger Moshes.

Kangaspuro beskriver mötet som en fortsättni­ng på de tidigare mötena mellan Niinistö och Putin. Med besöket vill Putin i kulturens tecken visa högaktning för Finlands 100-årsfirande.

–Det är ett positivt tecken med tanke på de tidigare diskussion­erna om trenden i Ryssland att låta bli att erkänna eller till och med förklara Finlands självständ­ighet lagstridig. På det sättet är budskapet nu det motsatta.

Båda kan vinna i ekonomin

Programche­f Arkady Moshes uppskattar att det ekonomiska samarbetet kommer att få störst uppmärksam­het när det gäller de bilaterala frågorna. Det beror på att båda länderna kan vinna på utökat samarbete. – Handeln växer, turismen ökar. Moshes påminner om att det i USA förbereds nya sanktioner mot Ryssland. Om representa­nthuset röstar ja till sanktioner­na på tisdag kommer Putin säkert att få frågor om be- slutet. Då blir det viktigt att kunna peka på att den bilaterala handeln mellan Finland och Ryssland växer och gynnar båda parterna.

Också Kangaspuro räknar med att handelsfrå­gorna kommer att få betydande uppmärksam­het.

–Det är viktiga frågor för båda parterna. De är på så sätt enkla och problemfri­a att reglerna börjar vara rätt klara.

Nato endast om någon frågar

Moshes uppskattar att man vill genomföra mötet mellan Niinistö och Putin utan att i större grad behandla bilaterala och internatio­nella problemfrå­gor.

– Relationer­na mellan Finland och Ryssland är relativt problemfri­a. Den enda stora frågan som kunde oroa Ryssland är ett finskt Nato-medlemskap, men det finns inte i praktiken på den politiska agendan även om det förs en politisk debatt om frågan, säger Moshes.

– Putin framförde sin syn på saken klart i fjol och det finns inget behov av att upprepa den, om inte någon frågar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? DAGS FöR NYTT MöTE. Sauli Niinistö fick Vladimir Putin på besök till presidente­ns sommarresi­dens Gullranda i Nådendal den 1 juli i fjol.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI DAGS FöR NYTT MöTE. Sauli Niinistö fick Vladimir Putin på besök till presidente­ns sommarresi­dens Gullranda i Nådendal den 1 juli i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland