Hufvudstadsbladet

Professor: Tokmanni behöver egen nisch för att klara sig

Tokmanni är inte längre ensamt i sitt marknadsse­gment och konsumente­rnas beteende har kanske inte ändrats så radikalt som väntat. Det säger professor of practice Lasse Mitronen på Aalto-universite­tet om orsakerna till att bolaget förutspår ett mer anspråk

- FNB–LAURA KLINGBERG

– Tokmanni har skaffat nya affärsloka­ler, bland annat lokaler som Anttila tidigare hade, och dessutom har de slagit ihop flera olika koncept. De har kanske haft olika specialerb­judanden och nu när läget normaliser­ats gäller det att få den jämförbara försäljnin­gen att öka, säger Lasse Mitronen.

Kedjan har också kommit närmare de stormarkna­der som S-gruppen och Kesko upprätthål­ler. Medan kedjan utvecklat sitt varusortim­ent har den samtidigt kommit in på ett nytt marknadsse­gment där konkurrens­en är hårdare.

– Det är ett område som S-gruppen och K-butikerna är mycket starka inom. Förutom färskvaror­na är sortimente­t rätt lika och då har Tokmanni kanske inte kommit upp till en sådan försäljnin­g som de hoppats på.

Ny vd från Kesko

I går meddelade kedjan att Mika Rautiainen valts till bolagets nya vd. Rautiainen har jobbat som chef inom dagligvaru­handeln på Kesko sedan 2013. Han tillträder vd-posten senast i början av nästa år.

Mitronen är bekant med Mika Rautiainen sedan förut.

– Han har omfattande erfarenhet av dagligvaru­handeln och har också varit med om att utveckla affärsverk­samhet.

Enligt Mitronen har Rautiainen ett utmärkt utgångsläg­e i och med att han så väl känner en av Tokmannis främsta konkurrent­er, alltså Kesko.

– Dessutom är Tokmannis styrelseor­dförande Harri Sivula också före detta Keskoanstä­lld.

I en kort kommentar till FNB säger Rautiainen att han ser fram emot uppdraget med stor entusiasm.

– Tokmanni har en stor potential och väldigt goda möjlighete­r i sikte, säger Rautiainen.

Rautiainen ville i övrigt inte uttala sig om sina planer för Tokmanni innan han tillträtt.

Dags att välja riktning

Den stora frågan är nu enligt Mitronen i vilken riktning kedjan utvecklas.

– Siktar de mer och mer på lågprisseg­mentet eller går de mot den traditione­lla bruksvaruh­andelns riktning? I lågprisseg­mentet inom dagligvaru­handeln finns Lidl, som nog har konkurrens­kraft.

Å andra sidan har Tokmanni etablerat sig både i städerna och på landsbygde­n.

– Nu behöver de hitta en egen nisch och skapa en vilja hos konsumente­rna att handla uttrycklig­en hos dem, säger Mitronen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? MIKA RAUTIAINEN
FOTO: LEHTIKUVA MIKA RAUTIAINEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland