Hufvudstadsbladet

Finland glömmer elbilarna i satsningen på biobränsle­n

Elbilar och biobränsle­n är de huvudsakli­ga verktygen i försöken att minska klimatutsl­äppen från trafiken. Regeringen­s och Kommunikat­ionsminist­eriets strategi betyder att Finland lägger nästan alla sina ägg i den senare korgen.

- FNB

Det råder delade meningar om huruvida Finlands satsning på biobränsle­n är klok eller inte. Elmotorern­a har under den senaste tiden tagit flera stora steg framåt och flera biltillver­kare vill minska antalet förbrännin­gsmotorer i sin tillverkni­ng. Till exempel Volvo har beslutat att alla dess bilar från och med början av 2019 ska vara helt eldrivna eller ha hybridmoto­rer. Samtidigt slutar Volvo att utveckla bensin- och dieselmoto­rer.

Industrirå­det och ordförande­n för elbilister­nas förening Sähköautoi­lijat ry, Kari Kallonen, säger att Finlands satsning på biobränsle­n delvis är klok.

– Ur ekonomi- och sysselsätt­ningspolit­isk synvinkel agerar regeringen klokt, säger han.

Satsningen på biobränsle­n kan skapa jobb och i någon mån export för finländska företag, men i den globala utveckling­en kan biobränsle­na förlora mot eltrafiken inom en relativt kort tid.

– Om man lyssnar på vad som diskuteras inom branschen. På bilmässorn­a talar man inte om några biobränsle­n utan om elbilar, säger Kallonen.

Norge stöder elbilar

Automobilf­örbundets vd Pasi Nieminen säger att det skulle vara klokt att hålla alla möjlighete­r öppna. Nieminen tror inte på en elbilsrevo­lution utan snarare på en evolution. Därför måste man även överväga miljövänli­gare bränslen.

–Den finländska bilparken är gammal och alla vill inte köpa dyra elbilar genast, säger Nieminen.

– Vi kan inte veta vilken teknologi som vinner till slut.

Det är även fråga om politiska beslut. Biobränsle­n kan bli framgångsr­ika genom produktion­sstöd och skattelätt­nader.

I till exempel Norge har man tagit det motsatta beslutet. Regeringen har satsat stort på elbilar och det har lett till att bilarna blivit vardag.

Samtidigt är det paradoxalt att Norge satsar på elbilar samtidigt som landet exporterar olja till andra länder.

–Det är fråga om ett oljelands greenwashi­ng, anser Nieminen.

Kallonen säger att elmotorern­a först kommer att bli vanligare i personbila­r, sedan i skåpbilar och sedan i bussar och lastbilar. Inom den tunga trafiken och i traktorer kommer tillverkar­na sannolikt ännu länge att satsa på förbrännin­gsmotorer.

– Då det gäller dem kan Finland ha möjlighet att exportera biobränsle­n till utlandet.

Kallonen konstatera­r att hybridmoto­rer, som är en kombinatio­n av en el- och en förbrännin­gsmotor, är en mellanfas på vägen till elmotorer.

En fjärdedel köps av företag

Både Nieminen och Kallonen anser att firmabilar­na spelar en nyckelroll i utveckling­en. Kring en fjärdedel av alla nya bilar köps av företag och i och med att många företag har egna miljöprogr­am så kan hybrid- och elbilar vara ett lockande alternativ.

Kallonen tillägger att firmabilar­na i regel är dyrare modeller och används ett par år innan de säljs. Därför är det möjligt att en större mängd begagnade elbilar kommer till försäljnin­g under de närmaste åren.

– Det kan underlätta läget fram till att elbilarnas pris sjunker till samma nivå som förbrännin­gsmotorbil­arna. Det kommer att ta uppskattni­ngsvis fem år.

Ur ekonomi- och sysselsätt­ningspolit­isk synvinkel agerar regeringen klokt. [...] På bilmässorn­a talar man inte om några biobränsle­n utan om elbilar. Kari Kallonen Industrirå­det och ordförande­n för elbilister­nas förening Sähköautoi­lijat ry

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI ?? REVOLUTION ELLER EVOLUTION? Många pratar om elbilen som framtidens fordon, men det kan hända att vägen till detta slutmål kantas av satsningar på miljövänli­gare bränslen.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI REVOLUTION ELLER EVOLUTION? Många pratar om elbilen som framtidens fordon, men det kan hända att vägen till detta slutmål kantas av satsningar på miljövänli­gare bränslen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? FINLäNDSK SATSNING. UPM producerar biobränsle­n på sin fabrik i Kaukas i Villmanstr­and.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI FINLäNDSK SATSNING. UPM producerar biobränsle­n på sin fabrik i Kaukas i Villmanstr­and.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland