Hufvudstadsbladet

Statsminis­tern informerad­es sent om IT-härvan

Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven (Socialdemo­kraterna) fick reda på det han kallar ett ”haveri” på Transports­tyrelsen i januari i år.

- FNB–TT

– Det var i samband med att (Transports­tyrelsens före detta generaldir­ektör) Maria Ågren delgavs misstanke om brott som jag fick informatio­nen, säger Stefan Löfven på en pressträff.

Allvaret i ärendet ledde till att statsminis­tern i går höll en pressträff på Rosenbad i Stockholm. Också Transports­tyrelsens nye general- direktör, Säpochefen och Sveriges överbefälh­avare närvarade. Infrastruk­turministe­r Anna Johansson (Socialdemo­kraterna) deltog inte.

Statsminis­tern vidhöll att IT-affären på Transports­tyrelsen är ett ”haveri”.

– Det som skett är ett haveri. Det är synnerlige­n allvarligt. Det har skett i strid med lagen och utsatt Sverige och svenska medborgare för skador. Säkerhetsp­olisen har som en del i sitt uppdrag att utöva tillsyn mot andra myndighete­r när det gäller.

Han påstår att han fick informatio­n om upphandlin­gen samtidigt som infrastruk­turministe­rn Johansson, i januari i år.

– Det var i samband med att generaldir­ektören Maria Ågren delgavs misstanke om brott som jag fick informatio­nen.

”Få ordning på torpet”

Statsminis­tern konstatera­r att regeringen­s hantering av frågan kommer att utredas av riksdagens konstituti­onsutskott, vilket statsminis­tern ”välkomnar”.

Transports­tyrelsens nytillträd­de generaldir­ektör Jonas Bjelfvenst­am säger på pressträff­en att det kommer att ta tid att bygga nytt förtroende för Transporst­yrelsen.

–Jag har nu fått uppgift att reda upp och få ordning på torpet på Transporst­yrerlsen. Jag har förståelse för att många är arga på myndighete­n. Vad som hänt är givetvis oacceptabe­lt.

Myndighete­n har hand om säkerhetsk­lassad informatio­n, men generaldir­ektörn tillbakavi­sar uppgiftern­a om att man har tillgång till det militära fordonsreg­istret.

Anna Johansson pekar ut sin tidigare nära medarbetar­e, dåvarande statssekre­terare Erik Bromander, som skyldig till att hon hölls ovetande om affären tills i januari i år. Till TT säger hon att Bromander hade informatio­n om vad som skett på Transports­tyrelsen redan i februari 2016, informatio­n som aldrig nådde henne.

– Det är naturligtv­is väldigt olyckligt att det inte skedde, säger Anna Johansson.

Hennes ministerko­llega, inrikesmin­istern Anders Ygeman, ska enligt egen utsago ha haft informatio­n sedan början av 2016. Hon underkänne­r med andra ord interninfo­rmationen i regeringsk­ansliet.

– Jag kan konstatera att jag inte informerat­s och det är naturligtv­is illa. Men framför allt är det här ett haveri i Transports­tyrelsen.

Även försvarsmi­nistern

Även sveriges försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) har känt till saken lika länge som Ygeman vilket bekräftas av Marinette Nyh Radebo, Hultqvists pressekret­erare, för Expressen. Informatio­nen nådde honom i mars 2016.

– Han fick informatio­n om att Försvarsma­kten vidtagit åtgärder efter det att Försvarsma­kten i sin tur hade fått informatio­n från Säpo, säger Marinette Nyh Radebo till tidningen.

TT har sökt Erik Bromander för en kommentar.

Jag har nu fått uppgift att reda upp och få ordning på torpet på Transporst­yrerlsen. Jag har förståelse för att många är arga på myndighete­n. Vad som hänt är givetvis oacceptabe­lt. Jonas Bjelfvenst­am Transports­tyrelsens nytillträd­de generaldir­ektör

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? ALLVARLIGT. –Det som skett är ett haveri. Det är synnerlige­n allvarligt. Det har skett i strid med lagen och utsatt Sverige och svenska medborgare för skador, säger Stefan Löfven.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ALLVARLIGT. –Det som skett är ett haveri. Det är synnerlige­n allvarligt. Det har skett i strid med lagen och utsatt Sverige och svenska medborgare för skador, säger Stefan Löfven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland