Hufvudstadsbladet

IT-skandalen i Sverige

- FNB–TT

STOCKHOLM Sveriges militära fordonspro­gram och hela det svenska körkortsre­gistret, bilder medräknat, har gjorts tillgängli­g för personal utomlands som man inte har säkerhetsk­ontrollera­t. Informatio­nen från svenska Transports­tyrelsen innefattar också känsliga uppgifter om infrastruk­tur som broar, tunnelbana, väga och hamnar i Sverige. Uppgiftern­a anses vara så pass känsliga att de kan innebära en säkerhetsr­isk för landet.

2015

●● IBM, som har elva dotterbola­g i Rumänien, Kroatien, Tjeckien och Serbien, tar över svenska Transports­tyrelsens IT-drift i april år 2015. Teknikerna säkerhetsp­rövas inte. Transports­tyrelsens generaldir­ektör Maria Ågren fattar beslutet att man i det här fallet delvis kan strunta i lagar som skyddar känsliga uppgifter och IBM-administra­törerna i Tjeckien får därmed full tillgång till olika känsliga uppgifter, bland annat hela registret över körkortsfo­rdon i Sverige. På grund av detta kan varken Säkerhetsp­olisen i Sverige eller Transports­tyrelsen kontroller­a vilka personer som hanterar informatio­nen.

●●I juni samma år ifrågasätt­er internrevi­sorn

beslutet, men styrelsen agerar inte.

●●Senare på sommaren 2015 inleder Sveriges Säkerhetsp­olis en kontroll av överflyttn­ingen av IT-driften. Man är orolig för att känsliga uppgifter kan hanteras fel.

2016

●●I januari 2016 inleds en förundersö­kning mot Ågren som gäller misstankar om att hon som chef fattat riskfyllt beslut om sekretessb­elagda uppgifter.

2017

●●I januari 2017 får Ågren sluta med omedelbar verkan med motivering­en att ”regeringen och den tidigare

generaldir­ektören har haft olika syn på hur arbetet ska bedrivas”.

●●Den 6 juli blir det via medierappo­rter känt att Ågren erkänt brott angående datahanter­ingen och hon döms till dagsböter på 70000 kronor (motsvarand­e nästan 7300 euro).

●● Den 14 juli uppges det att ordförande för Transports­tyrelsen Rolf Annerberg kände till lagbrotten, men struntade i att vidta åtgärder.

●●Den 18 juli meddelar Sveriges infrastruk­turministe­r Anna Johansson (Socialdemo­kraterna) Annerberg får sluta.

●●Efter att skandalen avslöjats anmäler Kristdemok­raternas försvarspo­litiska talesperso­n Mikael Oscarsson

statsminis­ter Stefan Löfven (Socialdemo­kraterna) och infrastruk­turministe­rn till konstituti­onsutskott­et.

●● 21–23 juli öppnar alliansled­arna och Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson möjlighete­n för misstroend­evotum för ett eller flera statsråd.

●●Den 24 juli ordnar statsminis­ter Löfven pressträff och kallar IT-skandalen för ett ”haveri”. Samtidigt bekräftas att Sveriges försvarsmi­nister och inrikesmin­ister fick veta om problemen redan år 2016. Källor: TT, SVT Nyheter, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, TT:s nyhetsarki­v, regeringsk­ansliet i Sverige, Expressen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland