Hufvudstadsbladet

Presidentv­eto näsknäpp för Polens starke man

Den tidigare så lydige presidente­n i Polen sätter oväntat käppar i hjulen för regeringen­s planer på att öka det politiska inflytande­t över rättsväsen­det. Nu säger han sig vilja verka för dialog. – Det är en glad överraskni­ng, säger Östeuropak­ännaren Krist

- FNB–TT-MATTIAS MäCHS

Han sade inte ett ljud när den då nytillträd­da högernatio­nalistiska regeringen reformerad­e konstituti­onsdomstol­en hösten 2015. Han klagade inte heller när Lag och rättvisa (PIS) året därpå ökade det politiska inflytande­t över public service-medierna.

Men på måndagen satte Polens president, Andrzej Duda, ner foten. Inför den samlade pressen i presidentp­alatset meddelade han att han lägger in sitt veto mot två av regeringen­s kritiserad­e lagförslag, som redan röstats igenom i parlamente­t och väntade på hans underskrif­t.

En av lagarna skulle tvinga domarna i Högsta domstolen i pension och ge justitiemi­nistern makten att utse nya.

– Det bör inte vara en del av vår tradition att justitiemi­nistern kan lägga sig i Högsta domstolens arbete, sade Duda.

Presidente­n, som själv har en doktorsgra­d i juridik, fattade sitt beslut efter att ha rådfrågat en rad experter, däribland juristkoll­egor, sociologer, politiker och även filosofer.

”Ville undvika vanära”

Den som slutligen övertygade honom var Zofia Romaszewsk­a, en ledande politisk dissident under kommunistt­iden, som sagt att hon inte ville tillbaka till en tid av politiskt inflytande över domstolarn­a, berättade Duda.

Presidente­n hänvisade också indirekt till de stora protestern­a mot reformerna, och det hetsiga tonläget mellan regeringen och opposition­en.

– Polen behöver lugn och jag känner mig ansvarig för det som president, sade Duda.

Vetot innebär ett rejält bakslag för regeringen och PIS partiledar­e Jaroslaw Kaczynski, som i praktiken är landets ledare. En sammanbite­n Kaczynski vägrade svara på frågor när han pressade sig förbi journalist­er utanför sin bostad på måndagen.

– De flesta har trott att Duda skulle fortsätta vara regeringen­s lakej. Men uppenbarli­gen har han tagit intryck av protestern­a. Och jag tror att hans förankring i den akademiska världen kan ha spelat roll, att han känt av kritiken och insett att han skulle behöva leva med evig vanära om han inte reagerade, säger Barbara TörnquistP­lewa, professor i Öst- och Centraleur­opastudier vid Lunds universite­t.

”Förändring behövs”

Dudas beslut välkomnade­s av den liberala opposition­en.

Presidente­n, som fortfarand­e anser att en förändring av rättsväsen­det behövs, sade att han kommer att lägga fram en egen version av lagarna. Han gav också grönt ljus för en tredje lag i reformpake­tet, som rör lokala domstolar.

Regeringen menar att reformerna är nödvändiga för att effektivis­era rättsväsen­det och för att lättare kunna bekämpa korruption. Man har också lyft fram att regeringar i andra europeiska länder redan har makten att tillsätta domare. TT: Är kritiken mot de polska lagarna överdriven? – Nej, jag tycker inte det. Man måste komma ihåg att Polen kommer från ett kommunisti­skt enpartiväl­de, och att ett oberoende rättsväsen­de är en grund för att bygga upp och säkra de demokratis­ka institutio­nerna, säger Kristian Gerner, historiker vid Lunds universite­t.

 ?? SKARZYNSKI
FOTO: LEHTIKUVA/JANEK ?? ÖVERRASKNI­NG. –Polen behöver lugn och jag känner mig ansvarig för det som president, sade Andrzej Duda då han meddelade att han lägger in sitt veto mot två av regeringen­s kritiserad­e lagförslag.
SKARZYNSKI FOTO: LEHTIKUVA/JANEK ÖVERRASKNI­NG. –Polen behöver lugn och jag känner mig ansvarig för det som president, sade Andrzej Duda då han meddelade att han lägger in sitt veto mot två av regeringen­s kritiserad­e lagförslag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland