Hufvudstadsbladet

De polska lagförslag­en

-

●Förutom lagförslag­et om att tvinga domarna i Högsta domstolen att gå i pension antogs nyligen två andra lagar som en del i förändring­en av rättsväsen­det. De innebär att Nationella domstolsrå­det upplöses och parlamente­t ges rätten att utse dess medlemmar.

●Rådets funktion är bland annat att nominera nya domare. Det har tidigare främst bestått av juridiska experter. Lagarna ger dessutom justitiemi­nistern makt att utse de högsta domarna i regionala domstolar.

●Polens president Duda nu lagt in sitt veto mot förslagen skickas de tillbaka till parlamente­ts underhus, sejmen. Han har också själv sagt att han ska återkomma med egna, reviderade, förslag.

●Förutom den polska opposition­en har även EU-kommission­en i skarpa ordalag varnat för att lagarna urholkar domstolarn­as oberoende, och hotat med att dra in Polens rösträtt i ministerrå­det om förändring­arna drivs igenom – en åtgärd man aldrig tidigare använt sig av.

●Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán har backat upp den polska regeringen och har lovat att göra allt för att stoppa eventuella straffåtgä­rder från unionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland