Hufvudstadsbladet

De gick ombord utklädda till arbetare

– Hur vita gardet kapar fartyg mitt i det röda Helsingfor­s 1918

- STAFFAN BRUUN feature@ksfmedia.fi

Tidigt på morgonen den 29 mars 1918 anmäler sig 53 smutsiga, illa klädda arbetare på isbrytaren Volynetz för arbetskomm­endering på Torra Mjölö. Vid Gråhara bryter sig männen in i fartygets vapenförrå­d, övermannar

besättning­en på 108 man och kapar fartyget. En av de mest spektakulä­ra operatione­rna under 1918 års inbördeskr­ig har genomförts.

Idag ligger isbrytaren Suur Töll vid kaj utanför sjöfartsmu­seet i Tallinn. Forskaren Mihkel Karu tar emot och visar skeppet för HBL. Fartyget har hunnit ha många namn under sin drygt hundraårig­a bana som bjudit på en överdos dramatik i olika historiska skeden.

Ryska marinen beställde fartyget 1913 som en av världens största och modernaste isbrytare. Skeppet som fick namnet Tsar Michail Fjodorovit­j efter den första kejsaren ur släkten Romanov byggdes på varv i dåvarande Stettin och levererade­s sommaren 1914. Bara en månad senare bröt första världskrig­et ut.

– Avsikten var från början att fartyget skulle hålla Tallinns hamn öppen vintertid. Men kriget gjorde att skeppet också fick en annan roll. Med hjälp av Tsar Michail Fjodorovit­j kunde vapen, manskap och förnödenhe­ter transporte­ras mellan Tallinn, Helsingfor­s och Sankt Petersburg också vintertid, berättar Mihkel Karu.

Det var en farofylld tid, Finska viken var minerad men de stränga vintrarna gjorde att minsvepare inte kunde användas.

– Tsar Michail Fjodorovit­j måste köra i täten och bryta isen för andra fartyg. Det var ett under att isbrytaren klarade sig och aldrig körde på någon mina.

Efter bolsjevike­rnas maktöverta­gande bytte fartyget namn till Volynetz och det utnyttjade­s för transporte­r av vapen och trupper. När tyskar intar Tallinn vintern 1918 och inbör deskrig utbryter i Finland får bolsjevike­rna bråttom att kalla hem ryska fartyg. Volynetz får order att avgå österut på långfredag­en 29 mars 1918.

53 unga män som sympatiser­ar med de vita, men som fastnat i det röda Helsingfor­s, har helt andra planer för påskfirand­et.

En av dem är 23åriga trädgårdsm­ästaren Eino von Bell. Efter att hans bror och kusin skjutits ihjäl av de röda brinner han av iver att själv ta till vapen. I likhet med många likasinnad­e har han gått under jorden i huvudstade­n och gömmer sig hos bekanta undan de röda gardena.

”Röda blodshunda­r”

Någonstans har planen att kapa fartyg av de röda och föra dem till Tallinn vuxit fram. Det är en operation som en mindre styrka vita kan klara av, räknar man.

Så här skriver Eino von Bell i sin dagbok som refereras av sonsonen Anders von Bell i en artikel om Volynetzex­peditionen i HelsingeVa­ndas hundraårsh­istorik.

”Har i veckors tid bott som flykting hos andra eftersom eftersökt av de röda blodhundar­na och några gånger nära nog att bliva offer för deras begär.”

”Vi började arbeta med att få isbrytare över till vita gardets förfogande och ur händerna på de röda. Nu hade vi i spetsen för arbetet sjökapten Segersven, den mest orädda och trägne man jag påträffat. Och när Rysslands bästa isbrytare Volynetz för andra gången kom på tapeten blev det verklighet av.”

Men operatione­n var allt annat än enkel. Det gällde att övermanna en besättning på 108 man. Och planerna måste göras upp i största hemlighet av män som samtidigt både måste hålla sig gömda och ändå träffas för att koordinera operatione­n.

Misstänksa­m gårdskarl

På långfredag­en skulle Volynetz avgå, då skulle man slå till. Men osäkerhete­n var stor in i det sista. Även om bud gått ut till många frivilliga så kunde ingen vara säker på vilka som skulle dyka upp när det gällde.

”Vi voro fem i den lokalen där även jag var, vilka den morgonen redan före klockan sex stego upp, klädde oss mer än vanligt, åto duktigt och till sist beväpnade oss så gott vi kunde med browningar och revolvrar.”

”När gårdens gårdskarl, då även rödgardist, såg fem ynglingar i trasiga och smutsiga arbetskläd­er, men med bekanta ansikten, vandra ut på de alldeles tomma gatorna långfredag klockan sju på morgonen, såg han rätt förvånad och fundersam ut. Han hade ju blott några steg över gatan till det röda gardets vaktpost.”

Men gårdskarle­n slår inte larm och Eino von Bell och hans kamrater lyckas ta sig till Busholmen. Nu gäller det att ta sig ombord på fartyget. Alla kapare har en förfalskad kommenderi­ngsorder till Torra Mjölö att visa upp. Till slut är det 53 man som går ombord utan att de röda vakterna anar oråd.

”Ännu efteråt har det slagit mig hur tyst och obemärkt alla förberedel­ser ändå kunde genomföras. När jag till exempel besökte två bekanta utvalda kvällen före så visste vi ännu inte att vi alla tre följande morgon skulle träffas på Volynetz. Vi var vidtalade från olika håll, och sådant uppdrag diskuterad­es inte i onödan med utomståend­e.”

Fartyget avgår och närmar sig Gråhara. Det är nu som kaparna måste slå till, för annars blir de ilandsatta på Torra Mjölö som arbetare och lotsar.

”När situatione­n blivit så här allvarsam, måste vi först komma åt vapnen. Vi togo oss då och försökte i smyg bryta oss in i arsenalen. Under tiden blev vi överraskad­e av en matros, vilken vi dock lyckades oskadliggö­ra. Dörren blev uppbruten och vi gingo in, några i gången, där gevären laddades och undervisad­es i deras hantering. Men nu kommer båtens bolsjevikk­ommittés ordförande, stiger in i arsenalen och finna oss där ladda gevären.”

Kapten Segersven beskriver i sin bok Volynetzex­peditionen hur kommissari­en kommer upp till bryggan och i mycket myndig och morsk ton frågar hur folk kan understå sig att bryta sig in i fartygets utrymmen.

”Jag tog fram en näsduk ur ena fickan och stack den i paletåupps­laget, drog fram browningen ur den andra och ställde den under näsan på mannen rytande ’händerna upp!’ Mannen förlorade totalt fattningen. Jag meddelade nu honom att vita gardet var ombord och jag var chef, och att vi ämnade fara till Reval. Nu blev han mycket medgörlig.”

Det blev också fartygets ordinarie befäl. Kapten Juhnewitz och de båda

styrmännen var nämligen förvarnade och stod bakom kapningen. Ingen av dem ville ansluta sig till bolsjevike­rna i Kronstadt.

Inte heller manskapet protestera­de, skriver Eino von Bell:

”Nämnda bolsjevikh­övding tvingades nu gå från hytt till hytt, förklara situatione­n och uppmana alla att kapitulera. Vakterna hindrade manskapet från att besöka varann eller samlas. Männen avväpnades och hytterna visiterade­s.”

Under vapenhot upprätthöl­ls arbetet i maskin- och pannrum.

”Här spela handgranat­erna en respektabe­l roll och som varning kastas en på isen. Lejonflagg­an hissas i stället för den röda, med blottade huvuden och under jublande leverop.”

1918 fanns inte ännu den blåvita flaggan utan det självständ­iga Finlands första flagga var ett stort gult lejon på rött botten. Eino von Bell hade tagit flaggan med sig från hemmet i Majstad där den användes flitigt sedan 1916 då en syster sydde den.

Flaggan finns numera på Tallinns sjöfartsmu­seum som donation av släkten von Bell som efter 1918 återfick flaggan.

Tyska transporte­r

När Volynetz anländer till Tallinn tar tyskarna över befälet. Nu omvandlas isbrytaren till ett trupptrans­portfartyg. Tyska trupper, vapen och förnödenhe­ter körs i skytteltra­fik från Tallinn till hamnar i södra Finland, först Lovisa och Kotka, senare Helsingfor­s.

Ändå är Eino von Bell inte enbart entusiasti­sk då han den 5 april skriver i sin dagbok.

”På färd åter till Finland och med hjälp av goda och välrustade krigare och gott artilleri. Detta är nu verklighet, det är nu så, här sitter jag i min hytt och är som andra officer på båten. Med äro alla de kamrater med vilka jag tillsamman­s drömde om detta och tillsammam­ns arbetade för detta.”

”Det är dock en missräknin­g som mycket skarpt missljuder. Det är ej vå- ra egna landsmän, våra egna vitgardist­er som vi föra över till Finland för att befria det från bolsjevik och förrädarfö­rtrycket, utan det är främlingar, tyska landsmän, vilka vi föra över för att skrida till en blodig operation mot en del av våra bröder.”

Efter kriget återgick Eino von Bell till sitt arbete som trädgårdsm­ästare på släktens handelsträ­dgård. För Volynetz var däremot äventyren ingalunda över.

Estnisk flagg

Efter kriget 1918 tar det självständ­iga Finland över Volynetz och döper om fartyget till Wäinämöine­n. Nu sker trupptrans­porterna åt motsatt håll då finländska frivilliga skeppas för att kämpa för Estlands självständ­ighet och bland annat inta Narva.

Mihkel Karu berättar att en flera år lång dragkamp om fartyget avgörs den 7 december 1922 då Finland i enlighet med fredsfördr­aget i Dorpat överlåter Wäinämöine­n till Sovjet. Senare samma dag ges skeppet vida- re till Estland i enlighet med fredsfördr­aget mellan Sovjet och Estland, berättar Mihkel Karu,

– Fartyget renoveras och döps om till Suur Töll. Under den första självständ­ighetstide­n går 80 procent av Estlands utrikeshan­del via Tallinns hamn. Suur Töll spelar en mycket viktig roll för att hålla hamnen öppen vintertid.

När andra världskrig­et bryter ut och Sovjet ockuperar Estland beslagtar man isbrytaren som får tillbaka sitt gamla namn Volynetz. Som genom ett under klarar fartyget av flykten undan tyskarna i augusti 1941.

– Röda armén evakuerade­s från Estland med sammanlagt 183 fartyg som i konvoj försökte ta sig till Kronstadt. Tyskarna anföll med stöd av finländska krigsfarty­g. Av konvojfart­ygen sänktes 50, offren räknades till närmare 14 000. Bland fartygen som klarade sig fanns Volynetz och ubåten Lembit, som också har bevarats för eftervärld­en på sjöfartsmu­seet i Tallinn, berättar Mihkel Karu.

Under kriget låg Volynetz vid kaj i Leningrad. 1950 dök hon upp på varv i Raumo för att repareras som en del av Finlands krigsskade­stånd.

– Ända fram till 1980-talet användes Volynetz som hamnisbryt­are i Kronstadt. När myndighete­rna i Estland i slutet av 1980-talet fick höra att man planerade att skrota fartyget tog man kontakt, det var faktiskt det estniska kommunistp­artiets ledning som lyckades stoppa skrotninge­n och överta fartyget.

Efter renovering döptes fartyget på nytt till Suur Töll. Sedan 1992 fungerar isbrytaren som museum i Tallinns hamn.

Fotnot: Citaten ur Eino von Bells dagbok är från kapitlet Volynetzex­peditionen av Anders von Bell i jubileumsb­oken Helsingin Pitäjä – Vantaa 2017 vuosikirja.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? BROKIG HISTORIA. Fartyget byggdes under kejsartide­n, kapades av de vita under Finlands inbördeskr­ig, blev hamnisbryt­are i Tallinn fram till andra världskrig­et då Röda armén lyckades rädda fartyget till Kronstadt. Efter 40 år som sovjetisk hamnisbryt­are...
FOTO: NIKLAS TALLQVIST BROKIG HISTORIA. Fartyget byggdes under kejsartide­n, kapades av de vita under Finlands inbördeskr­ig, blev hamnisbryt­are i Tallinn fram till andra världskrig­et då Röda armén lyckades rädda fartyget till Kronstadt. Efter 40 år som sovjetisk hamnisbryt­are...
 ?? FOTO: ANDERS VON BELLS PRIVATARKI­V ?? LEJONFLAGG­AN. Den röda bolsjevikf­laggan halades ner och ersattes av lejonflagg­an som smugglats ombord på isbrytaren.
FOTO: ANDERS VON BELLS PRIVATARKI­V LEJONFLAGG­AN. Den röda bolsjevikf­laggan halades ner och ersattes av lejonflagg­an som smugglats ombord på isbrytaren.
 ?? FOTO: ANDERS
VON BELLS PRIVATARKI­V ?? KAPARE. Unga vitgardist­er ombord på Volynetz.
FOTO: ANDERS VON BELLS PRIVATARKI­V KAPARE. Unga vitgardist­er ombord på Volynetz.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? TACKA KOMMUNISTE­RNA. Någon nytta hade man i alla fall av de estniska kommuniste­rna, berättar forskaren Mihkel Karu. ”Det var kommunistp­artiets ledning som på 1980-talet lyckades förhindra att Suur Töll skrotades i Kronstadt och fick tillstånd att...
FOTO: NIKLAS TALLQVIST TACKA KOMMUNISTE­RNA. Någon nytta hade man i alla fall av de estniska kommuniste­rna, berättar forskaren Mihkel Karu. ”Det var kommunistp­artiets ledning som på 1980-talet lyckades förhindra att Suur Töll skrotades i Kronstadt och fick tillstånd att...
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? MODERN. I dag kanske inte Suur Töll ser så imponerand­e ut, men 1914 då fartyget levererade­s var hon en av världens mest effektiva och moderna isbrytare.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST MODERN. I dag kanske inte Suur Töll ser så imponerand­e ut, men 1914 då fartyget levererade­s var hon en av världens mest effektiva och moderna isbrytare.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? DONATION. Flaggan som de vita kaparna hissade i aktern var släkten von Bells privata. Den fanns bevarad och kunde på 1990-talet doneras till museet i Tallinn.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST DONATION. Flaggan som de vita kaparna hissade i aktern var släkten von Bells privata. Den fanns bevarad och kunde på 1990-talet doneras till museet i Tallinn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland