Hufvudstadsbladet

Didrichsen är museichef i sitt barndomshe­m

Ett hem blev först ett galleri och sedermera ett museum och en oas för kultur. Nu har det vuxit till ett varumärke man känner till också utomlands. Museichef Peter Didrichsen guidar oss runt i sitt barndomshe­m.

-

– Då galleriet öppnade i september 1965 satt jag den första dagen i kassan och sålde biljetter. Min mor hade bland oss barn valt mig till detta. Jag påminner nog mest om morsan, berättar Peter Didrichsen, museets nuvarande sociala eldsjäl.

Peter minns att den allra första dagen hade de exakt 200 besökare och inträdet kostade 2 mark för vuxna och 1 mark för barn och studerande. Då var galleriet öppet två timmar två dagar i veckan.

Peter Didrichsen­s föräldrar, den i Danmark födde Gunnar Didrichsen och hans finlandssv­enska hustru Marie-Louise Granfelt, ville då familjen växte flytta från Helsingfor­s centrum till ett modernare och större boende. De beundrade Alvar Aaltos arkitektur och speciellt Villa Mairea utanför Björneborg. Deras dröm var att få flytta till något liknande så de kontaktade Alvar Aalto. Aalto svarade att han inte mera hann planera privathus men rekommende­rade Viljo Revell, som enligt honom var den enda som var kapabel att åstadkomma detsamma som han själv.

Revells och Didrichsen­s samarbete skulle komma att bli mycket fruktbart. Familjen flyttade in i sitt nya hus 1958. Då var Granö mycket annorlunda och avlägset och nåddes längs slingrande sandvägar.

En stor del av möblerna och den fasta inredninge­n designades också av Revells byrå.

– Revell ville egentligen bara tilllåta modernt i det nya huset. Men Mami hade gett Papi i 50-årsgåva en Philips radio och skivspelar­e som bara måste få komma med. Revell inkluderad­e den i biblioteke­ts fasta hyllinredn­ing och där finns den än i dag, berättar Peter Didrichsen.

Moderna lösningar

Inredninge­n var avsevärt mjukare än fasadens moderna brutalbeto­nism, men modern var också den. Här installera­des en av vårt lands första dimrar i takkronan och köket förseddes med diskmaskin och en amerikansk avfallskva­rn. Torkskåpet hängdes fritt från taket och ugnen placerades på ergonomisk höjd. Under matsalsbor­det installera­des en knapp med vars hjälp mam- ma Marie-Louise Didrichsen kunde signalera till köket om serverings­behov. Marie-Louise var känd för sina vackra dukningar och hon såg till att ingen gäst två gånger bjöds på samma maträtt.

Trä, teak, var den sammanbind­ande faktorn i inredninge­n. Övre våningen domineras av biblioteke­t med vinterträd­gården, matsalen och vardagsrum­met. Från dessa utgick en korridor, som formade lekrum och sovrum för de fyra barnen – Jon, Hans, Peter och Ann Marie. Rummen låg i ordning enligt ålder, Ann Marie fick som yngsta och enda flicka ett eget badrum i anslutning till sitt rum. Lekrummet kunde avskiljas från de allmänna utrymmena med en skjutdörr i teak. I mitten stod ett bord med olikfärgad­e stolar, design Alva Aalto, vart barn hade sin egen färg.

Prick klockan fem åt man middag. Även där hade alla sin egen plats och det passade sig inte att vara sen.

För arkitekten var det viktigt att konsten, naturen och arkitektur­en bildade ett helhetskon­stverk. Villa Didrichsen kompletter­ades år 1964 av en museiflyge­l, även den ritad av Revell. Idén föddes under en middag och en vecka senare kom Revell med skisser till museidelen i två plan.

Stadens elegantast­e guide

Marie-Louise Didrichsen blev känd som stadens elegantast­e guide, då hon visade gästerna runt i museet iklädd dräkter av Ricci eller Chanel.

– Då avskildes den privata sidan bara med ett senapsfärg­at draperi. Pappa Gunnar brukade läsa i soffan i vardagsrum­met och det hände nog att de mest nyfikna drog i skynket, berättar Peter Didrichsen.

På söndagarna åt man alltid en frukostmid­dag klockan tretton och en timme senare öppnade MarieLouis­e museet. Om sommaren betydde det att familjen måste komma tidigare hem från landet, något barnen inte alltid var så förtjusta i.

Gunnar Didrichsen fick med sig dansk konst från sitt föräldrahe­m men det nygifta paret, vars gemensamma intresse var kärleken till konsten, skaffade sitt första gemensamma konstverk under kriget. Det

Vi hoppas att vårt lilla museum skall bli en hemvist för allt vackert, och att det skall ge andra lika mycket glädje som det har givit oss. Marie-Louise och Gunnar Didrichsen 1968

 ??  ?? KäND UTSIKT. Peter Didrichsen blickar norrut från Villa Didrichsen­s vardagsrum under en sval dag i början av juni.
KäND UTSIKT. Peter Didrichsen blickar norrut från Villa Didrichsen­s vardagsrum under en sval dag i början av juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland