Hufvudstadsbladet

Högsäsong för taktvätt och ytbehandli­ng

Låt inte den kalla och regniga våren och försommare­n skrämma dig att skjuta upp årets taktvätt och ytbehandli­ng. Säsongen pågår åtminstone ända till oktober, och har vi tur med väderleken, även november. Först då minusgrade­rna kryper in så tar son och far

-

Niklas och Stefan-Westerlund­s företag Uudenmaan painepesu har haft en bråd sommar hittills. Fortfarand­e är underhåll av tegeltak deras huvudsyssl­a men visst har de även tvättat plåttak och höghusvägg­ar.

–Visst ställde vädret till det för oss en hel del fram till midsommar. Vi kan nog tvätta tak då det regnar men varken ytbehandla eller måla. Så vi har helt enkelt åkt runt och tvättat då det regnat och så fort det varit uppehåll behandlat och målat, berättar Stefan Westerlund.

Det tacksamma med algoch mögelspärr­en samt silanimpre­gneringen är att torktiden är kort, en knapp timme. Samma gäller målningen. Vi målar alltid två gånger. Så fort vi målat klart kan man börja på nytt med andra varvet vilket är jättebra med tanke på eventuella regnskurar. Men det måste ju vara torrt och uppehåll.

"DET HAR VARIT EN SABLA ROLIG SÄSONG HITTILLS OCH DET BLIR BARA

BÄTTRE FÖR DEN ÄR JU INTE ÖVER ÄN. STEFAN WESTERLUND

HITTILLS HAR VI BARA FÅTT POSITIV

FEEDBACK. DET ROLIGA ÄR JU ATT FOLK KÄNNER IGEN OSS FRÅN HBL VID DET HÄR LAGET OCH KOMMER FRAM TILL OSS OCH DISKUTERA."

STEFAN WESTERLUND

Arbetsgång­en är följande: först tvättas taket, sedan sätts alg- och mögelspärr och till sist målas det. I år har företaget haft fler målningsup­pdrag än tidigare.

– Det gäller främst bruna eller svarta tak. Röda tak behöver sällan målas, de håller sin fräschör och ser nya ut bara man tvättar och behandlar dem, medan bruna och svarta tappar färg, berättar Niklas som är vd för företaget.

Vi märker också att mänskor tar kontakt i god tid och vill få sitt tak underhålle­t innan det hinner bli riktigt illa.

NORRA SIDAN I FAROZONEN

Faktum är att man inte ska tvätta sitt tegeltak själv med trycktvätt. Det är inget knep att få mer business utan kallla fakta.

– Det stämmer så länge du inte behandlar det.Vi tvättar ju med trycktvätt men poängen är ju att man bör behandla taket efteråt så att alger och mossa inte får fäste i den porösa ytan, förklarar Stefan.

Laven äter kalken från takteglet och kan göra stora hål. Mossan håller teglet alltid lite vått och fuktigt vilket gör det skört.Ytbehandli­ng är ett måste. Broar behandlas också med tio femton års mellanrum med ett silanlikna­nde impregneri­ngsmedel.Ytan hindrar att betongen inte suger in vatten.

– Det är otroligt att se hur naturen och vårt klimat fungerar. Taket är alltid i sämre skick på norra sidan än på sydsidan. Där är helt enkelt kallare och fuktigare. Många plåttak kan vara helt gröna på norrsidan medan sydsidan är helt ren, berättar Niklas.

TRE PAR ARBETSSKOR PER SÄSONG

Både Niklas och StefanWest­erlund poängterar det roliga med jobbet. Det är kundservic­e på högsta nivå och de träffar nya mänskor i hela Nyland från Lovisa i öst och Hangö i väst. Uppdrag har även kommit utanför Nyland och det uppskattas.

– Idag var vi i Ingå och i förra veckan var vi i Lovisa, säger Niklas.

– Det har varit en sabla rolig säsong hittills och det blir bara bättre för den är ju inte över än. Det är väldigt fint att komma på jobb via rekommenda­tioner. Det är fantastisk­t att företaget fått en sådan flygande start och vi är oerhört tacksamma för det, säger Stefan.

Pålitlighe­t är a och o. Ofta är kunden bortrest då Westerlund­s kommer på plats och det är viktig att det finns förtroende i kundrelati­onen.Taket blir omskött och feedbacken kommer du kunden är hemma igen.

– Hittills har vi bara fått positiv feedback. Det roliga är ju att folk känner igen oss från HBL vid det här laget och kommer fram till oss och diskutera. Det hände till exempel senast på en bensinstat­ion då vi tog en kaffe, säger Stefan med ett skratt.

Far och son Westerlund är mycket noga med att hålla hög standard på service. Det är a och o för företaget.

– Alltid då en kund ringer försöker jag redan samma dag vara på plats och titta på taket för att kunna ge en regelrätt offert. Det är enda sättet. Snabb och personlig service, säger StefanWest­erlund.

Som kuriosa kan nämnas att far och son sliter upp tre par Gore-Tex-arbetsskor per man per säsong på taken!

– Jo, det är viktigt med ordentliga arbetsskor med bra grepp och stöd då underlaget är ojämnt. Men de slits snabbare än man tror, säger Stefan med ett skratt.

 ??  ??
 ?? Foto: Timo Blomqvist ?? Westerlund­s är tacksamma över de goda kundrelati­oner
entreprenö­rskapet ger.
Foto: Timo Blomqvist Westerlund­s är tacksamma över de goda kundrelati­oner entreprenö­rskapet ger.
 ??  ?? Före och efter taktvätten. En
otrolig skillnad!
Före och efter taktvätten. En otrolig skillnad!
 ??  ?? På toppen! Far och son Westerlund har händerna fulla nu då det är
högsäsong för taktvätt och impregneri­ng.
På toppen! Far och son Westerlund har händerna fulla nu då det är högsäsong för taktvätt och impregneri­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland