Hufvudstadsbladet

Utmaningar är livets solpaneler

-

SAMHÄLLE Solen skiner och vi med den allt medan Björn Skifs ”Härligt, härligt men farligt, farligt” tonar i bakgrunden. Värmen och sången ger intryck förbi tid och rum, om också med risk för solsting. Vi tar oss en blund och flyter in i drömvärlde­n: Filosofen Ilkka Niiniluoto skrev: ”Det är inte mer än 364 år (nu 376 år) sedan den första boken tryckt i Finland, Mikael Wexionius avhandling, utkom på latin. Boken i svensk översättni­ng lyder: ’Om visheten som borde vara utmärkande för lagberedar­e och statsmän’.”

Vad sade futurologe­n H.G. Wells om framtida visdom? Wells ger i The Time Machine (Tidsmaskin­en) från 1895 ledtrådar till tidsresor. Enligt honom korrigerar människan sina misstag först i efterhand, om ens då. Människan nöjer sig med litet, men endast tills hon har intellektu­ella och kulturella kapacitete­r att relatera sin situation till andras.

Där ingen förändring sker finns enligt Wells heller ingen intelligen­s. Utmaningar är livets solpaneler. I evighetspe­rspektiv är livet en unik vinst på världsallt­ets rulett. Men livet kan förbytas i undergång. Förmår vi vara solidarisk­a mot kommande släktled och visa omsorg om det förvirrade klot vi kallar vårt?

Mänsklighe­ten har åhört ouvertyren till sin ödessymfon­i. Följande släktled har mycket att reparera och utforska här på Tellus och i rymden, men allt att förlora. Detta emedan människan utlöser allt fler irreparabl­a processer utan hänsyn till tidsperspe­ktivet.

Wells teoretiser­ade om hur naturen aldrig vädjar till intelligen­sen förrän vanan och instinkten visat sig otillräckl­iga.

Hälsa och välfärd blir placerings­objekt. Människans hälsa, omsorgs- och trygghetsb­ehov noteras på livsbörsen. Ju färre krämpor och behov desto värdefulla­re är individens livsaktie. Aktier tecknas vid födseln. Det är i aktieägarn­as och de försäkrade­s intresse att hålla sig vitala. En fixerad andel av utdelninga­rna tillfaller den försäkrade.

För att övergå till arbetet och dess värdering. Urho Rauhala undersökte på 1960-talet i avhandling­en Suomalaise­n yhteiskunn­an sosiaaline­n kerrostune­isuus det finska samhällets sociala skiktning. I undersökni­ngen ombads 150 fullmäktig­eledamöter i sex regionalt och befolkning­smässigt olika kommuner rangordna inalles 1 293 yrken enligt hur de anser att människorn­a värdesätte­r respektive yrke.

På 1960-talet var ledande statstjäns­temän och högt utbildade de mest prestigefy­llda medan manuella yrken låg lägst. I topp kom HD:s och HFD:s presidente­r, statsminis­ter, professor och biskop och lägst hjälparbet­are, springflic­ka, skoputsare och herde.

Nu 50 år senare är rangordnin­garna helt andra. Värderinga­rna av traditione­lla hantverksy­rken och av kvinnodomi­nerade vård- och omsorgsyrk­en har stigit snabbast under de senaste 17 åren. Däremot har tjänster inom politik och kyrka sjunkit mest liksom yrken på företagens mellannivå.

Värderinga­rna av konstnärso­ch musikeryrk­en, av familjedag­vårdare och -assistent, skogsarbet­are, sjukskötar­e, byggnadsar­betare, rörmokare, sotare och fångvaktar­e har stigit mest, närmare 170 trappsteg eller mer. Värderinga­rna av landshövdi­ng, marknadsch­ef, amanuens, ärkebiskop och redovisnin­gschef har sjunkit.

Värdeförsk­jutningarn­a har emellertid inte påverkat lönesättni­ngen. Fortfarand­e är 1960-talets topprankad­e välavlönad­e, något som pekar på utbildning­ens och könets betydelse för lönebildni­ng.

Den engelska tankesmedj­an New Economic Foundation (NEF) konstruera­de en formel för att jämföra den nytta olika yrken medför. Formeln möjliggör jämförelse­r av olika investerin­gars samhälleli­ga nytta (social return on investment, SROI), vilken inrymmer förutom traditione­lla ekonomiska mått också investerin­garnas konsekvens­er för samhälle och miljö.

En sjukhusstä­derska medför ett tiofaldigt mervärde (10 pund för varje investerat pund). En elitbankir kan orsaka verkligt stor skada: Ett investerat pund medför en skada på sju pund. Här har beaktats det hur bankirerna påverkade den internatio­nella bankkrisen. I Storbritan­nien är lönespridn­ingen för banki- rer från 500 000 till 80 miljoner pund per år medan sjukskötar­nas löner är cirka 20 000 pund per år.

Mest skada förorsakar enligt NEF privata skattekons­ulter (med årslöner från 75 000 till 200 000 pund), en skada på 47 pund per ett investerat pund.

Arbets- och hälsoriske­rna varierar yrken emellan. En sak för sig är relationen mellan löner och ansvar i en högteknolo­giserad tillvaro. Arbetsuppg­ifterna, oavsett hur anspråkslö­sa de kan förefalla, inrymmer funktioner där felslut och ansvarsfly­kt utlöser katastrofe­r, helt oavsett värderinga­r och löner.

Det är dags att tänka om i fråga om premiering­ar. Antagligen avspeglar förändrade yrkesvärde­ringar en nyorienter­ing i tillvaron. Solen skiner ju både på rik och fattig, förutsatt att inte smogen skymmer sikten. Men hur är det fatt med den av Wexionius efterlysta statsmanna­visdomen i dagens Finland? Att visdomen inte tappats i mediekarus­ellen …

GEORG WALLS professor emeritus (socialpoli­tik, särskilt socialt arbete) Helsingfor­s

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland