Hufvudstadsbladet

Ett lastbilsla­ss varje minut ...

-

Minst ett lastbilsla­ss plast landar i haven varje minut. Det är en av de där lösryckta faktauppgi­fterna om världens miljö som kan verka fullständi­gt paralysera­nde, bedövande. Det illustrera­r effektivt problemets omfattning. Men sedan då? Vad göra?

För den österbottn­iska kustens del är det allvarliga­ste plastprobl­emet helt osynligt för ögat, vilket gör det lätt att blunda. Det är inte en och annan kringblåsa­nde plastpåse som är problemet, utan de mikroplast­partiklar vi dagligen producerar.

De är en ofrånkomli­g del av vardagen. De lossnar från bildäck och från barnens plastleksa­ker, de finns i kosmetika som tvättas bort till kvällen, i avloppsvat­tnet tvättmaski­nen ger ifrån sig efter att ha tvättat fleeceplag­g.

Plast ska inte vara billigt. Också en liten summa tenderar nämligen att påverka det mänskliga beteendet. Efter att England 2015 ålade större affärer att ta ut en liten avgift för plastkassa­r sjönk användning­en av sådana med 85 procent på ett halvt år. Det motsvarade tiotusenta­ls ton plast. Plast ska inte användas för engångsart­iklar. Nu används omkring hälften av den plast som produceras för det ändamålet.

All övrig användning måste vi – enskilda, industrin, berörda ministerie­r, politiker – sträva efter att minimera.

Vasabladet Viveca Dahl

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland